Sute de salariaţi ai producătorului de tehnică militară CARFIL din Braşov, care aparţine de Compania Naţională Romarm, au ieşit, miercuri, în faţa sediului societăţii pentru a protesta faţă de prevederile Ordonanţei 296/2023, despre care sindicaliştii spun că „vor avea ca efect falimentul acestei industrii”. Angajaţii din CARFIL spun că au mult de lucru şi cer să li se permită să facă ore suplimentare, pentru a putea onora termenele de livrare, în condiţiile în care fabrica are multe comenzi în această perioadă.
Liderul sindicatului ICA din industria de apărare, Arpad Suba, a declarat pentru News.ro că prin adoptarea aşa-numitei ordonanţe a „austerităţii”, salariaţii din industria de apărare care nu primesc bani de la bugetul de stat nu mai au voie să lucreze ore suplimentare, iar în acest context întreaga industrie de apărare este afectată.
„Ordonanţa austerităţii loveşte salariaţii CARFIL. Concret, nu mai au voie să primească tichete de masă şi nu mai au voie să facă ore suplimentare. (...) Toată industria de apărare este lovită de această ordonanţă a austerităţii, în condiţiile în care noi nu avem nicio treabă cu bugetarii, noi nu suntem bugetari, nu primim bani de la bugetul României, salariile noastre nu sunt plătite de la buget. Noi muncim ca orice societate normală pentru banii pe care îi producem şi ne luăm salariile de acolo. Noi plătim impozite la bugetul statului, aşa că, cu cât ne taie nouă din salariu, cu atât vom plăti mai puţine impozite la stat. Deci măsura, ca să dea în industria de apărare, este absolut imbecilă, nu are absolut nicio explicaţie logic, decât interese străine, adică noi să nu mai vindem armament în Ucraina. Asta ar fi singura explicaţie logică. Altă explicaţie, de ce să-ţi taie veniturile la bugetul statului, nu există”, a afirmat Arpad Suba.
Acesta a explicat că industria de apărare are de lucru, având în vedere că la graniţă este război şi există comenzi.
„Acum avem război lângă graniţa noastră şi nici nu este embargou. Deci avem de lucru. E nevoie şi să angajăm oameni şi este nevoie şi să facem ore suplimentare. Avem de lucru şi sunt termene. În momentul în care ordonanţa austerităţii nu îţi mai dă voie să faci ore suplimentare, în momentul respectiv nu mai poţi să respecţi termenele contractuale cu toate că am făcut angajări. Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă: dacă tot v-aţi bătut joc de industria de apărare în ultimii 30 de ani din România, ce aveţi acum. Când e de lucru: daţi-ne o explicaţie: ce avei cu noi?”, afirmă el.
Protestul care a avut loc miercuri la CARFIL este al doilea din industria de apărare după ce o acţiune similară a avut loc, săptămâna trecută, la Cugir.
Societatea CARFIL are aproximativ 475 de salariaţi. În ultimele şapte luni, societatea a angajat aproximativ 100 de persoane, având în vedere că există comenzi. Salariul mediu în societate este, conform liderului de sindicat, de aproximativ 5.000 de lei brut.
Protestul s-a încheiat la ora 11:00, când salariaţii au revenit la lucru.
Sindicaliştii din industrie spun că dacă nu va fi adoptat un memorandum care să excepteze industria de apărare de la reglementările ordonanţei, angajaţii din industria de apărare vor participa, pe 22 noiembrie, la un miting de protest.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.