Prorectorul Universităţii Politehnice Bucureşti, Horia Iovu, a afirmat că Ministerul Educaţiei a alocat bani pentru cercetare ştiinţifică universităţilor pe baza metarankingului universitar naţional, menţionând că aceste rankinguri fac nu doar o evaluare a cercetării, ci şi a situaţiei didactice. El a precizat că ministerul a împărţit fonduri de cercetare şi pe baza activităţii didactice a universităţilor, considerând că acest lucru nu este firesc.
Horia Iovu a fot întrebat, marţi, la Prima News, ce înseamnă pentru Universitatea Politehnica Bucureşti clasarea pe locul trei în metarankingul universitar naţional, după Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea Bucureşti.
“Noi nu facem mare de caz de acest ranking, metaranking deşi noi ar trebui să îl susţinem, că suntem în top. Este extrem de subiectiv, este bazat pe rankingurile internaţionale care sunt foarte subiective. Acestea nu iau în considerare numai articole, ci şi interviuri cu foşti absolvenţi, uneori îi găseşti, uneori îi alegi. Rankingurile au nota lor de subiectivitate. Pe de altă parte, ceea ce pe noi ne-a mirat foarte mult este că Ministerul Educaţiei a ţinut cont în mod oficial de acest metaranking şi a alocat nişte bani de cercetare ştiinţifică universităţilor ţinând cont de acest metaranking. Ori în momentul când vii şi aloci 45% din fondurile de cercetare în funcţie de situaţia metarankingului înseamnă că ai o bază solidă, fundamentată, inclusiv bază legală. Dacă vă uitaţi să aceste rankinguri internaţionale de care s-a ţinut cont acestea nu fac o evaluare numai a cercetării, ci şi a situaţiei didactice. Cu alte cuvinte, Ministerul a împărţit fonduri de cercetare şi pe baza activităţii didactice a universităţilor. În niciun caz acest lucru nu cred că este firesc”, a declarat prorectorul Universităţii Politehnice.
El crede că trebuie găsită o modalitate de a avea un clasament al universităţilor din România, adăugând că nu crede să existe alte sisteme educaţionale în Europa, în SUA, în care la nivel naţional să se ţină cont de rankinguri internaţionale.
Horia Iovu a amintit că a fost făcut un asemenea clasament al universităţilor pe vremea când Daniel Funeriu era ministrul Educaţiei.
“Criteriile româneşti au fost stabilite pe vremea ministrului Funeriu, care a avut o abordare foarte pragmatică, s-a făcut atunci un clasament, evident unele universităţi au contestat pentru că nu a convenit tututor, dar acel clasament era făcut şi avea o bază substanţială, o bază pe care puteai să construieşti. Se luau în calcul criterii care nu erau subiective. Erau aceleaşi criterii de cercetare, articole publicate, atragere de fonduri. Trebuie să vă spun că, de exemplu, în România, în aceste clasamente practic nu se ţine cont cât eşti de bun în atragerea fondurilor europene. Noi suntem prima universitate din ţară în atragerea de fonduri europene. Cu aceste fonduri europene ne-am dezvoltat foarte mult universitatea. La ora actuală, pe baza acestor fonduri, dar şi cu fonduri proprii, am reuşit, de exemplu, suntem prima universitate din România care oferim teste Cambridge, teste gratuite pentru testarea absolvenţilor noştri ceea ce este o mare atractivitate pentru că ei la jobul la care se duc vor avea testele deja date pe baza finanţării de către Universitate. În domeniul internaţionalizării avem peste 50% din programele de master obligatorii în limba engleză, iar la doctorat noi nu avem opţional limba engleză, ci avem obligatoriu. La noi studiile doctorale au loc numai în limba engleză pentru că avem un număr important de studenţi care urmează în limba engleză”, a mai transmis prorectorul Universităţii Politehnice.
El consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să sprijine universităţile cu activitate foarte bună.
“Trebuie creat şi un cadru naţional în care Ministerul Educaţiei trebuie să sprijine universităţile cu activitate foarte bună, de exemplu, în cadrul unui program de excelenţă aşa cum există în Germania. Universităţile foarte bune primesc o alocare suplimentară. Chestiunea aceasta cu cercetarea, ceea ce s-a întâmplat că am dat nişte bani în plus este foarte puţin. Este o picătură de apă într-un ocean. Nu poţi să consideri metarankingul care este pe baza clasamentelor internaţionale un punct de plecare, să îl consideri ca fiind un etalon la care să te raportezi. Spun asta de pe poziţia unei universităţi care este în frunte. Cu mare îngrijorare mă uit la colegii care nu sunt în frunte şi care totuşi au realizări foarte bune şi este important să căutăm să avem un clasament naţional. Cred că putem să îl facem, ne lovim de foarte multe orgolii, dar până la urmă trebuie să îl facem. Trebuie să avem acest orgoliu al ţării noastre de a avea un clasament naţional”, a mai explicat Horia Iovu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.