Primele bilete unice de călătorie RATB - Metrorex vor fi introduse în 10 decembrie, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea, luni, în şedinţa de îndată a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care a fost aprobat proiectul de hotărâre privind implementarea tichetului unic de transport.
"Este o primă etapă care va fi lansată pe 10 decembrie. Era necesar sa ne întâlnim în regim de urgenţă, pentru că am transmis cetăţenilor că ne grăbim şi că implementăm proiectul până la sărbători. Cetăţenii vor putea, astfel, călători şi cu autobuzul, şi cu metroul", a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Proiectul de hotărâre privind implementarea biletului unic de călătorie RATB – Metrorex a fost aprobat cu 32 de voturi "pentru" şi şase abţineri, în absenţa consilierilor generali USR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primarul Capitalei a precizat că în această primă etapă vor fi în continuare valabile abonamentele actuale, atât cele de la RATB, cât şi cele de la Metrorex, urmând ca din a doua etapă proiectul să fie implementat complet şi să existe un singur bilet şi un singur tip de abonament.
Directorul RATB, Adrian Mihail, a explicat că noile tichete vor păstra reducerile şi gratuităţile actuale pentru elevi, studenţi, pensionari şi celalalte categorii.
"Aceste noi titluri de călătorie sunt reglementate printr-un contract care urmează să fie semnat între RATB şi Metrorex şi facilitează cetăţeanului să poată cumpăra de la orice chioşc al nostru sau automate. Facilităţile pe care le au elevii şi pensionarii pe RATB rămân, la fel şi beneficiile oferite de Metrorex. Acei cinci lei de la tichetul de o oră înseamnă şi mobilitatea cetăţeanului care, în loc să valideze de şapte ori mergând cu mai multe mijloace de transport, va merge de la prima validare până la ultima, la ultimul minut. Inclusiv facilitatea la cele 10 călătorii, care înseamnă 34 de lei, e şi aici o reducere. De asemenea, aceasta este o primă etapă în care noi deocamdată am implementat aceste titluri. Suntem pe drumul bun", a spus directorul RATB.
Întrebat de un consilier cum poate fi evitată situaţia din 2014, când s-a renunţat, după doar doi ani la biletul unic, Adrian Mihail a spus că totul va fi ţinut sub o evidenţă strictă.
"Au fost luate în considerare toate aspectele de atunci. Toate sumele sunt evidenţiate. Există o evidenţă. Ştim la orice oră de unde s-a vândut, unde a fost validat şi unde a funcţionat", a mai spus Mihail.
Consilierii generali USR nu au participat la şedinţa de îndată, spunând că modul de lucru al Primăriei Capitalei este "pompieristic" şi nu are o coordonare riguroasă.
”Introducerea unor bilete comune RATB - Metrorex este o idee bună, dar mă tem că actuala administraţie nu va fi capabilă să o ducă la bun sfârşit. Titlurile de călătorie integrate nu sunt o noutate, s-a mai încercat introducerea acestor titluri în 2012, însă fără rezultatele aşteptate. Problema pe care o văd în acest moment este modul de lucru al Primăriei Capitalei şi al RATB. Se lucrează pompieristic, fără cap, fără coordonare şi fără o planificare riguroasă",a transmis liderul USR Bucureşti, Roxana Wring.
Ea a exemplificat că a fost nevoie de o şedinţă de îndată pentru ca această hotărâre privind biletul unic să fie adoptată, cu toate că legea spune că acest tip de şedinţă se convoacă doar în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă.
"Era astăzi un astfel de caz? Era maximă urgenţă? Dacă da, atunci Gabriela Firea ar fi trebuit să spună în ce consta această urgenţă, cine este vinovat pentru că s-a ajuns cu hotărârea în ceasul al 12-lea şi care sunt sancţiunile administrative aplicate. Bucureştiul nu poate funcţiona la nesfârşit din urgenţă în urgenţă", a subliniat Roxana Wring.
Consilierul USR a mai spus că această convocare de pe o oră pe alta este greşit[ şi diminuează rolul Consiliului, care trebuie să delibereze şi să hotărască în deplină cunoştinţă de cauză.
"Consilierii USR nu au participat la şedinţa la care au fost convocaţi cu doar două ore înainte. USR nu este maşinăria de vot a vreunui primar şi nici emblema care să legitimeze incompetenţa mascată în spatele bunelor intenţii", a conchis consilierul.
Potrivit proiectului adoptat luni, RATB şi Metrorex vor emite carduri Ultralight (de unică folosinţă) şi vor asigura în comun vânzarea titlurilor de călătorie integrate.
Astfel, preţul biletului unic valabil 60 de minute va fi de 5 lei, biletul cu 10 călătorii de câte 60 de minute pentru fiecare călătorie va costa 34 de lei, iar abonamentul de o zi, cu număr nelimitat de validări atât la RATB, cât şi la Metrorex, va costa 17 lei.
Titlurile de călătorie nu sunt, însă, valabile pe liniile expres, preorăşeneşti şi nici pe cele cu tarif special.
Decontarea tarifelor se va face în paralel de cele două instituţii, se mai arată în proiect.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.