Proiectul FAVORT+, din Sectorul 6 din Bucureşti, care va fi susţinut de o finanţare de peste 4,9 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER). Proiectul FAVORIT+ îşi propune să valorifice potenţialul energetic al Blocurilor Urbane din Bucureşti printr-o abordare sistemică integrată, bazată pe trei piloni: Natură, Tehnologie şi Oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Comisia Europeană şi regiunea Hauts-de-France, în calitate de entitate responsabilă cu Iniţiativa europeană privind dezvoltarea urbană, au anunţat astăzi selecţia a 20 de proiecte inovatoare în cadrul celei de-a treia cereri de iniţiative urbane inovatoare. Susţinute printr-o finanţare de 94 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), aceste proiecte, care vor fi puse în aplicare în 13 state membre ale UE, vor facilita transformarea mediilor urbane şi vor deschide calea către oraşe mai verzi şi mai digitale. Din România, câştigător este proiectul FAVORT+, din Sectorul 6 din Bucureşti, care va fi susţinut de o finanţare de peste 4,9 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER)”, anunţă CE.

Conform site-ului web al iniţiativei, proiectul FAVORIT+ îşi propune să valorifice potenţialul energetic al Blocurilor Urbane din Bucureşti printr-o abordare sistemică integrată, bazată pe trei piloni: Natură, Tehnologie şi Oameni. Acesta abordează provocări precum îmbătrânirea clădirilor multifamiliale, ineficienţa energetică, degradarea mediului şi inechităţile sociale.

”Printre soluţiile-cheie implementate în cadrul proiectului se numără renovarea ecologică pe bază de materiale bio, utilizând biomasă locală (de exemplu, miscanthus, fân) pentru reabilitarea unui bloc pilot cu patru etaje. Această metodă oferă o alternativă ecologică la polistiren şi stimulează dezvoltarea unei noi industrii locale.Sistemele integrate de energie regenerabilă şi utilizarea digitalizării prin inteligenţă artificială vor optimiza consumul de energie, sprijini comunităţile energetice şi promova cadrele descentralizate de producţie şi distribuţie a energiei”, se arată în omunicatul transmis de Reprezentanţa CE.

De asemenea, proiectul va înfiinţa un Hub de Inovare Comunitară, care va funcţiona ca un spaţiu colaborativ pentru co-crearea de soluţii sustenabile, stimularea inovaţiei sociale şi sprijinirea comunităţii locale. Acesta va servi drept loc de experimentare, prezentând materiale bio şi susţinând tinerii antreprenori în dezvoltarea de idei inovatoare în domeniile energiei, ştiinţelor sociale şi materialelor.

Printre proiectele selectate se numără recondiţionarea bateriilor vehiculelor electrice uzate la Tilburg, în Ţările de Jos şi reafectarea clădirilor neocupate în vederea utilizării comunitare la Košice, în Slovacia. Fiecare proiect va primi până la 5 milioane de euro din FEDER, fiind astfel acoperite 80 % din costurile eligibile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.