Consilierii locali din Braşov au votat o hotărâre care prevede oferirea unei mese calde în şcolile din municipiu. În primă fază, beneficiari vor fi 1200 de elevi de la o şcoală gimnazială. Mâncarea va fi preparată la o cantină a municipalităţii şi servită în caserole individuale, fiind propuse trei tipuri de meniuri, care costă de la 8,5 la 16 lei pentru fiecare copil. Costurile proiectului vor fi suportate parţial de la bugetul local şi parţial de către părinţi, în funcţie de veniturile acestora, familiile cu venit de peste 5.500 de lei/lună/membru de familie trebuind să acopere integral costurile mesei.
În primă fază, proiectul pilot propus de primarul Allen Coliban şi votat de Consiliul Local Braşov va fi implementat la Şcoala Gimnazială nr. 14, unde învaţă 1200 de elevi. Unitatea de învăţământ a fost aleasă pe baza mai multor criterii, cum ar fi eterogenitatea copiilor care frecventează şcoala, numărul de elevi care este apropiat de capacitatea de producţie a cantinei unde vor fi preparate alimentele, precum şi distanţa mică dintre spaţiul de producţie şi şcoală
Mâncarea va fi preparată la bucătăria de la Centrul de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri (CATTIA), deţinut de municipalitate.
„Conform studiului aprobat ieri de consilieri, cei peste 1.200 de elevi vor primi, zilnic, două feluri de mâncare - supă/ciorbă şi un fel principal - ambalate individual, în caserole de unică folosinţă. Mâncarea va fi gătită la bucătăria de la CATTIA, care dispune de o mare parte dintre dotările necesare şi care nu este în prezent utilizată”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Primăria Braşov.
Având în vedere că majoritatea şcolilor au afirmat că nu deţin spaţii pentru ca elevii să mănânce, a fost aleasă varianta ambalării individuale pentru fiecare porţie, care va fi livrată cu tacâmurile aferente.
Conform municipalităţii, au fost propuse trei tipuri de meniuri, care includ legume, carne, peşte, cu costuri de producţie de la 8,5 lei/porţie la 16 lei/porţie, în funcţie de ingrediente. La stabilirea acestor meniuri s-a ţinut cont de prevederile legale privind alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar.
În baza unui studiu s-a stabilit şi modul de susţinere a unui astfel de program. Astfel, acesta va trebui să fie susţinut parţial de municipalitate, parţial de părinţi, în funcţie de veniturile fiecărei familii.
„Elevii care provin din familiile defavorizate vor beneficia de o acoperire integrală a costurilor de către primărie, în timp ce familiile cu venit de peste 5.500 de lei/lună/membru de familie vor trebui să acopere integral costurile mesei. Între cele două categorii, în funcţie de venitul părinţilor, costurile suportate de aceştia vor fi între 80% şi 30% din valoarea serviciului”, se mai arată în comunicatul Primăriei Braşov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.