Programul Interreg NEXT România-Ucraina, pentru perioada 2021-2027, a cărui Autoritate de Management este Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a fost lansat oficial. Acesta are un buget de 54 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuţia naţională.
Ministerul Dezvoltării a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava şi Tulcea (România) şi din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuţi, Odesa (Ucraina).
Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, adaptarea la schimbările climatice şi managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale, instituţii de învăţământ, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe web site-ul programului, www.ro-ua.net.
La evenimentul de lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ai Comisiei Europene, ai Secretariatului Cabinetului de Miniştri din Ucraina, ai Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, ai Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi reprezentaţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din România.
Totodată, a avut loc, în format hibrid, prima reuniune a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Ucraina, organism din care fac parte reprezentanţi ai celor două ţări partenere în program.
Pentru demararea programului, delegaţiile celor două ţări au decis mecanismele de colaborare în cadrul comitetului şi modalitatea de luare a deciziilor, pe durata de implementare, respectiv până în anul 2029.
De asemenea, Autoritatea de Management a prezentat reprezentanţilor celor două state propuneri privind principalele caracteristici ale viitorului apel pentru proiecte, procedura de evaluare a aplicaţiilor primite, pentru eficientizarea implementării programului.
Conform sursei citate, având în vedere constrângerile regulamentelor europene aplicabile programelor de cooperare în perioada 2021-2027, autorităţile care gestionează programul vor depune toate eforturile pentru scurtarea perioadei de evaluare şi contractare a proiectelor, simplificarea cerinţelor pentru beneficiari, astfel încât fondurile europene să poată fi cheltuite eficient şi rapid, în folosul comunităţilor locale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.