Unii elevii au, de luni, activităţi extraşcolare în cadrul programului "Şcoala altfel", alţii participă la olimpiadele naţionale, după care, din 23 aprilie, toţi intră în vacanţa de primăvară, care durează până în 3 mai, a explicat, pentru News.ro, putătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
"De luni, 18 aprilie, şi până vineri, 22 aprilie, în învăţământul preuniversitar au loc activităţi extraşcolare şi extracurriculare în cadrul programului «Şcoala altfel». Tot în acest interval sunt programate olimpiadele naţionale. Din 23 aprilie şi până în 3 mai, toţi elevii sunt în vacanţa de primăvară", a spus Amarandei.
În cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, au loc activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, sau de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relaţii şi comunicare), potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, se pot organiza activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos (inclusiv referitoare la dependenţă de calculator, siguranţă pe internet); activităţi de educaţie ecologică şi de protecţie a mediului (inclusiv colectare selectivă, economisirea energiei, energie alternativă); activităţi de educaţie rutieră, PSI, educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă.
Aceste activităţi vor fi cât mai diversificate, constând din teatru, dans, muzică, arte plastice, educaţie media şi cinematografică; competiţii organizate la nivelul şcolii, al grupurilor de şcoli, al localităţii sau al judeţului; mese rotunde, dezbateri; activităţi de voluntariat sau de interes comunitar; campanii antitutun/antialcool/antipoluare/de prevenire a delincvenţei juvenile/de prevenire a traficului de persoane; proiecte comunitare, de responsabilitate socială; schimburi de experienţă; vizite de studii; tabere/şcoli de creaţie sau de cercetare; parteneriate educaţionale şi tematice la nivel de unităţi de învăţământ, pe plan intern şi internaţional, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul în echipă şi în proiecte, potrivit MENCS.
Elevii revin la şcoală miercuri, 4 mai. Tezele din semestrul al doilea se susţin, de regulă, până în 20 mai. Semestrul al doilea se încheie în 24 iunie, iar vacanţa de vară durează din 25 iunie şi până în 11 septembrie.
Elevii claselor a VIII-a încheie cursurile în 17 iunie, iar cei din clasele a XII-a şi a XIII-a, în 3 iunie.
În semestrul al doilea au loc evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Primii evaluaţi vor fi elevii de clasa a VI-a, pe 23 mai la Limbă şi comunicare şi pe 24 mai la Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Va urma evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, la finalul clasei a IV-a, după următorul calendar: 30 mai - Limba română, 31 mai - Matematică şi 2 iunie - Limba maternă.
Ultimii care vor fi evaluaţi sunt elevii din clasa a II-a. Pe 6 iunie va avea loc evaluarea la Limba română - scris, pe 7 iunie, evaluarea la Limba română - citit - şi Limba română pentru minorităţile naţionale - scris şi citit, pe 8 iunie, evaluarea la Matematică, pe 9 iunie la Limba maternă - scris şi pe 10 iunie la Limba maternă - citit.
Evaluarea naţională la clasa a VIII-a începe în 27 iunie şi se încheie în 29 iunie. Examenul de bacalaureat, sesiunea de vară se va desfăşura în perioada 13 iunie-8 iulie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.