Proceduri în premieră pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au fost realizate în cadrul Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac, anunţă, marţi, reprezentanţii unităţii medicale. Ei arată că aceste intervenţii moderne, laborioase şi consumatoare de timp, dar salvatoare de viaţă s-au desfăşurat fără incidente, pacienţii fiind externaţi în stare bună şi asimptomatici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii SCJU Sibiu arată, într-un comunicat de presă, că boala aterosclerotică cu localizare coronariană este o afecţiune a arterelor care irigă muşchiul inimii şi devine simptomatică la persoane din ce în ce mai tinere, în special în prezentare acută - infarct miocardic, având pacienţi trataţi şi la vârsta de 30 de ani.

La polul opus se află pacienţii activi la vârste înaintate (75-85 de ani) care se prezintă cu sindroame intermediare. La acest grup de pacienţi, boala aterosclerotică este extinsă atât cantitativ, cât şi calitativ (pacienţii au leziuni multivasculare, de trunchi comun, de cele mai multe ori intens calcifice).

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Dacă până în jurul anilor 2000 pacienţii erau revascularizaţi preponderent chirurgical, ulterior tratamentul intervenţional a devenit mai accesibil, adresându-se leziunilor coronariene complexe. Pentru un rezultat angiografic post-procedural optim, pregătirea leziunilor care urmează a fi abordate este esenţială; predilatările succesive cu balon se adresează leziunilor simple, însă leziunile complexe necesită dilatări cu baloane rigide, la presiuni mari (20-40 atm) sau baloane armate sau cu lamele de oţel”, scrie în comunicat.

Pentru abordarea leziunilor mai complexe, care în ciuda utilizării terapiilor agresive descrise nu pot fi optim rezolvate, Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac al SCJU Sibiu dispune, ca şi altele din ţară, de  două instrumente care optimizează rezultatul final:

- Litotriţia intravasculară, procedură în timpul căreia, prin intermediul unui balon sunt livrate în interiorul leziunii o serie de microşocuri;

- Aterectomia rotaţională (rotablaţia), procedură în timpul căreia, prin intermediul unui bur/freză ovaloid(ă) tapetat(ă) cu microcristale de diamant, la viteze de rotaţie impresionante, aproximativ 160.000 rotaţii/secundă, se fragmentează calciul din leziunea coronariană, facilitându-se astfel traversarea cu materialele necesare, inclusiv stenturi.

Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac al SCJU Sibiu, echipa coordonată de dr. Bitea Ioan, împreună cu dr. Lazăr Leontin, dr. Onea Laurenţiu, în prezenţa şi cu ajutorul dr. Ayman Elkahlout, şef al Cardiologiei Intervenţionale din cadrul IBCV Târgu Mureş, în calitate de proctor al Boston Scientific, a realizat primele astfel de proceduri.

”Procedurile laborioase, consumatoare de timp, s-au desfăşurat fără incidente, pacienţii fiind externaţi în stare bună, asimptomatici. Doresc să mulţumesc pe această cale atât dlui dr Ayman Elkahlout, cât şi întregului colectiv pentru buna desfăşurare a acestei premiere în cadrul Laboratorului de Angiografie din cadrul SCJUS”, a afirmat dr. Bitea Ioan.

Potrivit SCJU Sibiu, Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac dispune de dotări în concordanţă cu laboratoarele similare din cadrul Uniunii Europene, de la aparatură şi consumabile uzuale, până la cele de ultimă generaţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.