Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni raportul de activitate al mandatului de primar general şi principalele obiective pentru următorii 4 ani, printre priorităţile sale aflându-se înlocuirea a 280 km reţea principală termoficare, 20 centrale care să deservească puncte termice cu funcţionare deficitară, 250 de tramvaie şi 22 noi troleibuze noi precum şi terminarea lucrărilor din Prelungirea Ghencea, cu două benzi pe sens, tramvai şi parcare. Edilul mai promite realizarea sistemului de semaforizare inteligentă pentru 544 intersecţii conectate la un sistem central dar şi reabilitarea Podului Basarab, Pasajui Obor, Pasajului Lujerului, Podului Băneasa, Pasajul Victoriei. El arată că aprobarea noului Plan Urbanistic General. Planul Urbanistic General va indica locaţia potrivită pentru o sală polivalentă de dimensiune mare şi un complex sportiv, pentru un parc zoologic, pentru o filarmonică şi pentru un muzeu al ştiinţei şi tehnicii pentru copii. Primarul vrea să finalizeze şi patinoarul Flamaropol şi Banca de alimente şi operaţionalizarea unui sistem care să asigure accesul la hrană de calitate pentru copiii din medii vulnerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În raportul prezentat, primarul Capitalei îşi propune înlocuirea a 280 km reţea principală termoficare.

”Vom ajunge în 2028 ca jumătate din reţeaua principală de termoficare să fie înlocuită, iar proiectele în curs vizează partea cea mai afectată a reţelei. Am arătat în secţiunea 4b că există finanţare şi contracte de execuţie semnate pentru mare parte din lungimea vizată”, spune el.

Nicuşor Dan mai vrea instalarea a 20 centrale care să deservească puncte termice cu funcţionare deficitară şi realizarea a 50% din sistemul SCADA de automatizare a punctelor termice (sub rezerva finanţării din Fondul de Modernizare).

Primarul mai are printre priorităţi ”obţinerea finanţării pentru înlocuirea altor 200 km reţea principală termoficare, dar şi 250 noi tramvaie şi 22 noi troleibuze, precum şi panouri digitale de informare în 968 staţii. Nicuşor Dan mai vrea să reabiliteze 50 km linie de tramvai, el precizând că Primăria are deja o parte de cofinanţare.

”Aşteptăm deschiderea aplicaţiilor Programului Operaţional Regional pentru finanţarea din fonduri europene, condiţie pentru accesarea cofinanţării”, spune edilul.

O altă prioritate este ”extindere reţea de tramvai în Piaţa Unirii, pe Bucureşti – Ploieşti până la centrul comercial, pe Bucureşti – Târgovişte până la centrul comercial”.

Nicuşor Dan vrea şi terminarea lucrărilor din Prelungirea Ghencea, două benzi pe sens, tramvai şi parcare, în condiţiile în care exproprierile sunt terminate şi a semnat contractul cu o companie privata pentru terminarea lucrărilor.

Terminarea studiilor de fezabilitate şi începerea lucrărilor la cele 9 drumuri radiale, sub rezerva finanţării din Programul de Transport), realizarea sistemului de semaforizare inteligentă pentru 544 intersecţii conectate la un sistem central dar şi reabilitarea Podului Basarab, Pasajui Obor, Pasajului Lujerului, Podului Băneasa, Pasajul Victoriei şi extinderea sistemului de parcare cu plată la toate spaţiile publice din interiorul inelului central”, se află pe lista de priorităţi a primarului.

Nicuşor Dan îşi propune terminarea infrastructurii din cartierul Henri Coandă, ambele zone, montarea a 20.000 aparate LED stradale cu telegestiune, pentru înlocuirea reţelei de iluminat public existente, modernizarea sistemului de iluminat pentru 200 de treceri de pietoni precum şi transferul în subteran a cablurilor aeriene de pe 1500 km străzi, dar şi aprobarea noului Plan Urbanistic General. Planul Urbanistic General va indica locaţia potrivită pentru o sală polivalentă de dimensiune mare şi un complex sportiv, pentru un parc zoologic, pentru o filarmonică şi pentru un muzeu al ştiinţei şi tehnicii pentru copii.

Primarul Nicuşor Dan vrea să finalizeze şi studiul de fezabilitate şi plan urbanistic zonal pentru întregul inel median şi realizarea unei platforme digitale care să cuprindă toate informaţiile relevante (hărţi şi baze de date) pentru mobilitate, servicii publice şi urbanism, unde există o finanţare PNRR.

”Aprobarea noului Plan de Mobilitate Urbană Durabilă şi menţinerea unui model de transport funcţional prin actualizarea permanentă a datelor cuprinse în acesta. Aprobarea masterplanului pentru dezvoltarea reţelei de piste de biciclete în Bucureşti. Construirea Podului Calicilor, a unei promenade şi a unei piste de biciclete de-a lungul Dâmboviţei între Piaţa Unirii şi Podul Izvor.

Terminarea evaluării preliminare pentru toate cele 8000 de imobile care se încadrează în categoria definită de lege”, mai sunt priorităţile primarului.

Nicuşor Dan îşi propune în noul mandat şi desfiinţarea Cathedral Plaza (sub rezerva unei decizii favorabile a instanţei).

”Cathedral Plaza reprezintă un simbol al urbanismului nociv în Bucureşti, desfiinţarea sa va reprezenta un simbol al revenirii la normalitate”, spune el. Primarul mai vrea în următorul mandat să consolideze malurile de lac din Herăstrău dar şi terminarea reabilitării aleilor din toate parcurile gestionate de Primăria Capitalei şi înlocuirea tuturor locurilor de joacă din parcurile gestionate de Primăria Capitalei.

”Construirea şi operaţionalizarea Băncii de ţesuturi din cadrul Spitalului Colentina, înscrierea a cel puţin un sfert dintre copiii din Bucureşti în programul „Sport în şcoală”, prin care profesori plătiţi de Primăria Capitalei fac ore suplimentare de sport cu grupe de 10-15 copii”, sunt alte priorităţi.

Nicuşor Dan menţionează că un program pilot a fost desfăşurat de Proedus, instituţie subordonată primăriei. Fondurile pentru începerea activităţii sunt prevazute în bugetul primăriei din anul 2024.

Primarul vrea să finalizeze şi patinoarul Flamaropol şi Banca de alimente şi operaţionalizarea unui sistem care să asigure accesul la hrană de calitate pentru copiii din medii vulnerabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.