Avionul cu primii 15 refugiaţi repartizaţi României a aterizat, joi, pe Aeroportul ”Henri Coandă”, de unde aceştia au fost preluaţi de un microbuz şi urmează să fie transportaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi.
Cei 15 migranţi, între care şi copii, au ajuns la Bucureşti cu un avion de linie, de la Atena.
Avionul a aterizat pe Aeroportul ”Henri Coandă” după ora 10.00, după care, timp de aproximativ o oră, au fost făcute formalităţile necesare.
Refugiaţii au fost preluaţi de un microbuz al MAI şi urmează să fie duşi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.
Surse din Inspectoratul General pentru Imigrări declarau, miercuri, pentru News.ro, că primii refugiaţi sunt aşteptaţi să ajungă în România joi, fiind vorba despre 11 cetăţeni sirieni şi yemeniţi, care au fost iniţial în centrul de înregistrare (hotspot) din Grecia.
De asemenea, alţi 160 de refugiaţi vor fi îmbarcaţi din Italia şi 135 din Grecia, însă deocamdată nu se ştie când vor ajunge aceştia în România. Numărul acestora ar putea varia în funcţie de deciziile luate de autorităţile din aceste ţări. În prezent, se aşteptă documentele de la autorităţile din Italia, astfel încât să fie analizate dosarele pentru evitarea unor riscuri înainte de sosirea refugiaţilor, au mai spus sursele citate.
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, unde vor fi cazaţi primii refugiaţi, are o capacitate de 250 de locuri, care se poate suplimenta, într-o primă etapă, cu aproximativ 50 de locuri, potrivit datelor comunicate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări.
stfel, în camerele din centru se poate asigura cazarea unui număr diferit de persoane, acestea având disponibile de la patru până la zece locuri. De asemenea, în centru sunt puse la dispoziţia solicitanţilor de azil bucătării utilate cu maşini de gătit şi frigidere, grupuri sanitare, o cameră de joacă pentru copii, o cameră de rugăciune şi o sală dotată cu calculatoare şi acces la internet. Există şi o sală de sport modernă, dotată cu aparatură specifică - bicicletă, pistă de alergat, aparat de forţă, o masă pentru tenis de masă, aparate multifuncţionale, dar şi terenuri de fotbal, tenis de câmp şi baschet.
Regimul cazării în centru este unul deschis, solicitanţii având obligaţia să respecte regulamentul de ordine interioară. În prezent, gradul de ocupare în acest centru este de aproximativ cinci la sută.
În România există alte cinci centre de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, care dispun împreună de o capacitate de 700 de locuri, gradul de ocupare fiind în prezent de aproximativ 11 la sută.
Alte trei centre de azil urmează să fie înfiinţate în România, în timp ce alte câteva zeci de spaţii sunt evaluate în acest moment şi urmează să se stabilească dacă îndeplinesc criteriile pentru transformarea în centre de azil. Inspectoratul General pentru Imigrări a propus deja Ministerului Afacerilor Interne ca trei foste unităţi ale Jandarmeriei să fie preluate de IGI şi transformate în centre pentru primirea refugiaţilor, însă MAI a respins propunerile pentru că nu existau condiţiile necesare transformării.
România a acceptat, după o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, să primească 1.785 de migranţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.