Primarul oraşului Eforie, Robert Nicolae Şerban, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind acuzat că ar fi vândut un teren în mod nelegal către o societate la care viceprimarul localităţii era asociat. Vânzarea a fost aprobată fără votul consilierilor locali necesari şi a avut loc fără licitaţie publică.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că a fost trimis în judecată Robert Nicolae Şerban, primarul oraşului Eforie, pentru abuz în serviciu, Viorica Greceanu, secretarul oraşului Eforie, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi Florian Cojea, consilier local în cadrul Consiliului Local Eforie, la data săvârşirii faptei, în prezent administratorul Efo Urban SRL, pentru abuz în serviciu.
"Inculpatul Şerban Robert Nicolae, în calitate de primar al oraşului Eforie, cu intenţie, a efectuat demersuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în vederea vânzării imobilului teren în suprafaţă de 3.150 metri pătraţi, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L., societate care administra restaurantul de mai sus, şi în care viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat, şi a încheiat, prin semnătură delegată, contractul de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, în schimbul preţului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre S.R.L”, se arată în comunicat.
Procurorii susţin că vânzarea-cumpărarea ar fi avut loc cu încălcarea prevederilor din legea privind administraţia publică locală, care spune că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie.
"În concret, Hotărârea Consiliului Local Eforie nr.223/23.12.2016, prin care s-a decis vânzarea imobilului-teren sus-menţionat către S.C. Briza Mării Negre S.R.L. a fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcţie, însă două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie este 11, 33 (3), astfel că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii”, a precizat sursa citată.
Anchetatorii susţin că vânzare-cumpărarea a avut loc fără organizarea licitaţiei publice, aşa cum prevede legea.
În comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa se mai precizează că Viorica Greceanu, în calitate de secretar al oraşului, cu ocazia şedinţei CL din 23.12.2016, a facilitat adoptarea unei hotărâri de consiliu local care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a contrasemnat pentru legalitate, Hotărârea de Consiliul Local Eforie nr.229/23.12.2016, act administrativ ce a intrat în circuitul juridic şi ulterior a constituit temei pentru încheierea de către primar a contractului de vânzare-cumpărare din data de 08 martie 2019, pentru suprafaţa de 3.150 metri pătraţi.
Aceeaşi infracţiune a fost consemnată de procurori şi în cazul lui Florian Cojea, care a fost preşedintele şedinţei din 23 decembrie 2016.
Procurorii spun că cele trei persoane trimise în judecată au produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii administrativ-teritoriale Eforie, prin aceea că, fără acordul consiliului local, for învestit de lege să-şi exprime acordul, au scos, chiar şi contra cost, din patrimoniul său, terenul de 3.150 mp în beneficiul S.C. Briza Mării Negre S.R.L.
"Cei trei inculpaţi au exercitat de facto, sub pretextul interpretării, însă în realitate contra legem, atribuţiile unui consiliu local, deşi legea prevede în mod expres partajarea atribuţiilor executive de cele deliberative, şi stabileşte în sarcina fiecăreia dintre instituţiile indicate atribuţii exprese şi distincte. Relevantă în cauză este şi împrejurarea că prin trei adrese diferite, trei prefecţi diferiţi au atenţionat cu privire al nelegalitatea procedurii de adoptare a hotărârilor de consiliu local cu un număr de voturi inferior cotei de 2/3 din numărul de consilieri; aceştia au indicat în cuprinsul adreselor care este soluţia juridică în cazul în care cota sus-menţionată nu este un număr întreg”, mai precizează comunicatul Parchetului.
Procurorii susţin că primarul Robert Nicolae Şerban cunoştea tot parcursul de adoptare a HCL Eforie nr.229/23.12.2016, că a fost implicat activ în adoptarea acesteia şi, deşi fusese anunţat de Prefectura Constanţa că procedura de adoptare a hotărârii respective fusese nelegală, a pus-o în executare, prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare.
"Viciul ce afecta HCL Eforie nr.229/23.12.2016 consta nu într-o simplă nelegalitate, ci afecta însăşi existenţa hotărârii de consiliu local. Cu privire la inculpatul Şerban Robert Nicolae, există şi un element subsidiar de nelegalitate, respectiv vânzarea imobilului cu încălcarea legii privind organizarea, în mod obligatoriu, a licitaţiei publice”, a menţionat sursa citată.
Procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra unui imobil-teren aparţinând primarului din Eforie.
Robert Nicolae Şerban este primar din 2016, din partea PNL.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.