Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a dat ordin de intensificare a procesului de spălare a străzilor, după ce în Timişoara a apărut smogul. Edilul spune că depăşirile de particule poluatoare sunt încă sub media permisă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De mai multe zile, în Timişoara şi în jurul oraşului a apărut smogul, un fenomen care pentru prima dată a apărut în zona de vest a României, iar pentru combaterea acestuia, primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL) a cerut ca străzile să fie spălate într-un ritm mai intens.

”Eu am dispus să se intensifice procesul de spălare a străzilor. El este în derulare. Există un grafic pentru spălarea străzilor, în general, dar am cerut să se accelereze, pentru că avem multe şantiere, iar vremea fiind foarte uscată, normal că praful ajunge şi în atmosferă. Fenomenul care a avut loc nu este un fenomen specific Timişoarei. Noi nu avem de ce să ascundem, pentru că trăim aici. Vă asigur că sunt foarte preocupat de parametrii mediului în care trăim”, a declarat primarul Nicolae Robu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Edilul a explicat şi cum s-a întâmplat acest fenomen peste Timişoara.

”În anumite perioade ale anului, iar ştiinţa arată că aceasta este perioada cel mai frecvent întâlnită, se întâmplă ca vântul să fie inexistent, variaţia de temperatură să fie într-un anumit mod, când se produce fenomenul de inversare termică, toate acestea fac ca praful,  noxele care există în permanenţă în zona respectivă, să nu se mai disperseze la fel cum se întâmplă în mod obişnuit şi atunci să rămână ca într-o vale. Şi atunci evident că senzonrii pe care îi avem detecteaza asta”, a precizat Robu.

Primarul Timişoarei spune, de asemenea, că a urmărit parametrii de poluare, iar depăşirile nu sunt încă îngrijorătoare.

”Am urmărit ieri cum sunt parametrii. Nu numai parametrii în timp real contează. Există un algoritm după care se calculează, în ce condiţii se defineşte o depăşire. Sunt permise 35 de depăşiri. Noi suntem la depăşiri, în medie, cu 7,5. Când eu am devenit primar, erau aproximativ 45 de depăşiri pe an, Timişoara era înscrisă pe lista de infrigement. Prin măsurile pe care le-am luat, am ajuns unde am ajuns. Noi am fi primii care am înştiinţa populaţia să îşi ia măsuri de protecţie. Trebuie să fim responsabili şi loiali cetăţetilor, nu să ne urmărim interesele politicianiste. A fost o perioadă cu anumiţi parametri ai climei, care conjugaţi cu praf, cu noxe, au condus la ceea ce am putut vedea cu toţii, inclusiv ceea ce semnalează staţiile de măsurare”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Nicolae Robu a cerut timişorenilor să nu mai ardă frunzele uscate, ci să le pună în saci care apoi vor fi preluaţi de firma de salubrizare. Potrivit edilului, arderea vegetaţiei uscate este una dintre cauzele apariţiei smogului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.