Autorităţile locale din municipiul Braşov anunţă că au sesizat Disciplina în Construcţii, Poliţia Locală şi vor face plângeri penale după ce au identificat două şantiere pe care se lucrează – unul în centru oraşului, altul în cartierul Schei, pe un deal – dar pentru care nu au fost emise autorizaţii de construire. Arhitectul şef al municipiului afirmă că este „o practică” printre dezvoltatorii din municipiul Braşov să înceapă să edifice construcţii fără autorizaţie, după care să ceară intrarea în legalitate adresându-se autorităţilor cărora le „cer clemenţă” sau faţă de care au o atitudine „agresivă”.
„Sunt două cazuri de şantiere care execută lucrări fără nicio autorizaţie de construire, unul dintre ele în zona centrală, al doilea într-o zonă foarte pitorească, în zona cartierului Şchei, în apropiere de biserica Sfânta Treime. În ambele cazuri am sesizat Disciplina în Construcţii, Poliţia Locală, le-am cerut, pe lângă sancţiuni, să dispună şi oprirea lucrărilor şi toată latura penală a acestor activităţi o vom sesiza mai departe organelor abilitate”, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
„Constat că există o practică, la nivel de municipiu, în care se demarează lucrări, se edifică construcţii fără autorizaţie de construire, lucru care ne pune în situaţia în care, într-un final, când îşi doresc să intabuleze clădirile, se întorc către noi beneficiarii cu clemenţă, sau în mod agresiv, forţându-ne, cumva, mâna, să legiferăm aceste construcţii. De multe ori ele nu respectă regulamentele locale de urbanism, nu se încadrează în specificul zonei, nu trec prin filtru unor avize, aşa cum ar fi normal într-un proces de autorizare”, a precizat, la rândul său, arhitect şef al municipiului Braşov, Dragoş Oprea.
În ceea ce priveşte şantierul din cartierul Schei, oficialii din Braşov au precizat că este vorba despre o construcţie cu destinaţia de locuinţă, pentru care a fost emis certificat de urbanism în iunie 2022, care are la bază un Plan Urbanistic Zonal din anul 2008. Ilustrarea de temă a proiectului nu a fost prezentată în Comisia Tehnică de arhitectură şi urbanism.
A doua construcţie, care se ridică în centrul Braşovului, este una de locuinţe colective care nu are certificat de urbanism şi nici avize, proiectul demarat în luna iunie în teren fiind într-un stadiu „destul de avansat” cu avizarea, dar neavând autorizaţie de construire, a precizat arhitectul şef al municipiului Braşov. Dezvoltatorul a fost sancţionat în luna ianuarie a acestui an, de către Poliţia Locală, care a cerut oprirea şantierului, lucru care nu s-a întâmplat.
„Am dispus oprirea şantierului până la reglementarea situaţiei acestui imobil”, a precizat Dragoş Oprea.
Edilul Braşovului a precizat că în opinia sa este nevoie de „toleranţă zero” faţă de cei care încalcă disciplina şi legislaţia din domeniul construcţiilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.