Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, solicită Guvernului modificarea legislaţiei privind autorizarea construcţiilor, astfel încât intervenţiile la adăposturile de protecţie civilă aflate în administrarea autorităţilor locale să se poată face în regim de urgenţă. Coliban cere inclusiv implicarea din punct de vedere financiar a Executivului, având în vedere starea precară în care aceste adăposturi se află. Controalele Primăriei Braşov arată că unele adăposturi civile au fost compartimentate şi chiar vândute odată cu apartamentele.
”Starea adăposturilor civile este un subiect foarte important pentru tot ce înseamnă sistemul de protecţie civilă, dar am avut nevoie de un război pentru a înţelege situaţia precară în care se află aceste adăposturi din România. Am făcut acest bilanţ la nivelul municipiului Braşov în ultimele luni, chiar l-am demarat înainte de începerea războiului, neştiind ce va urma. Suntem la finalul acestui bilanţ şi avem un raport un raport care ne arată că pentru un municipiu de talia Braşovului avem nevoie de investiţii de aproximativ 20 de milioane de lei doar pentru a aduce aceste elemente de infrastructură într-o stare funcţională. (...) Guvernului României îi solicităm fonduri pentru a putea amenaja în timp rapid aceste adăposturi. Pentru un municipiu de talia Braşovului 20 de milioane de lei într-un singur an este un efort bugetar semnificativ, în condiţiile în care în ultimii 30 de ani nu s-a făcut nimic în privinţa aceasta. De asemenea, considerăm că ar trebui regândit cadrul şi normativele actuale, atât din punctul de vedere al autorizării acestor lucrări - pentru că dacă stăm pe procedura clasică de licitaţie şi de autorizare putem să pierdem ani de zile până vom termina cele 153 de adăposturi - dar şi în privinţa sancţiunilor care ar fi aplicabile dezvoltărilor imobiliare noi care, deşi ar trebui să dispună de astfel de adăposturi, nu le proiectează, nu le prevăd, pentru că la ora actuală sancţiunile sunt atât de mici, încât sunt practic o taxă minusculă din bugetul unei astfel de dezvoltări“, a declarat, vineri, primarul Allen Coliban.
Controalele făcute la adăposturile de protecţie civilă din Braşov arată nereguli precum demolarea pereţilor de rezistenţă la anumite adăposturi; compartimentarea acestora cu pereţi din cărămidă sau blocuri de beton; desfiinţarea instalaţilor de ventilaţie, a celor electrice şi a celor sanitare dar şi ocuparea unor adăposturi cu piese de mobilier sau alte obiecte de mari dimensiuni.
Multe dintre adăposturi sunt într-o stare avansată de degradare, având infiltraţii, umezeală şi zone inundate care, în timp au degradat pereţii, au generat apariţia de mucegai şi igrasie, se arată într-un comunicat al Primăriei Braşov.
”Adăposturi de protecţie civilă au fost compartimentate şi transformate în boxe şi beciuri, care au fost înstrăinate, odată cu locuinţele sau din alte motive, acestea fiind trecute pe contractele de închiriere sau chiar vânzare – cumpărare”, precizează municipalitatea.
În majoritatea cazurilor, ieşirile de siguranţă care au putut fi identificate, nu se mai pot folosi din cauză că acestea s-au surpat, sau au fost astupate cu pământ sau resturi de materiale de construcţie, precizează sursa citată.
”Costurile estimative de operaţionalizare a celor 153 de adăposturi de protecţie civilă sunt evaluate la 20.102.663. Municipalitatea a alocat deja o sumă, 500.000 de lei, pentru demararea procesului de repunere în funcţiune, dar are nevoie şi de sprijin guvernamental pentru reabilitarea şi punerea în funcţiune a acestor adăposturi în cel mai scurt timp”, precizează Primăria Braşov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.