Edilul Sectorului 1 Clotilde Armand a obţinut, în sectorul 1 al Capitalei, înjumătăţirea plăţilor către Romprest pentru salubritate, „după 10 luni de şantaj, cu gunoiul neridicat pe străzi, linşaj la televiziunile de casă şi un Consiliu Local ostil”, arată un comunicat de presă al USR PLUS. Prin urmare, primăria Sectorului 1 va plăti între 10 şi 12 milioane lei pe lună companiei Romprest pentru salubritate, faţă de cele 20 de milioane lei pe lună, cât a cerut firma la începutul anului.
„Scăderea costurilor nu va afecta în nici un fel colectarea gunoiului menajer, ci doar va pune capăt facturilor umflate cu măturarea şi spălarea aceleiaşi străzi de mai multe ori şi taxată de tot atâtea ori. Clotilde Armand a obţinut şi angajamentul că Romprest nu va mai întrerupe serviciul de ridicare a gunoiului menajer şi curăţenia stradală. Suma finală pe care o va plăti Sectorul 1 către Romprest va fi stabilită printr-un protocol încheiat între autoritatea locală şi firma de salubritate, care va trebui votat de Consiliul Local”, arată comunicatul de presă al USR PLUS.
În prezent, un locuitor din Sectorul 1 plăteşte pentru salubritate 797 de lei cu TVA/an. potrivit sursei citate. Pentru comparaţie, un locuitor din Iaşi, oraş cu peste 100.000 de locuitori, plăteşte 30 de lei, unul din Mureş – 200 de lei, iar unul din Sectorul 6 – 247 de lei. Mai multe detalii, aici.
În paralel, Clotilde Armand continuă demersurile în instanţă pentru rezilierea contractului păgubos pe 25 de ani cu Romprest şi încearcă din nou, în Consiliul Local, să obţină mandatul pentru recuperarea prejudiciului de 50 de milioane de euro cauzat primăriei şi cetăţenilor de firma de salubritate.
În Sectorul 2 al Capitalei, primarul Radu Mihaiu a negociat la sânge cu operatorul de salubritate Supercom şi a obţinut tarife cu 35% mai mici pentru locuitori, în acord cu directivele europene „plăteşti cât arunci” şi „poluatorul plăteşte”. Noile tarife au fost votate joi în şedinţa Consiliului Local, mai indică sursa citată.
Radu Mihaiu a mai obţinut şi spălarea străzilor la un tarif de aproape 23 de ori mai mic (de la 2,98 de lei/mp la 0,13 lei/mp) şi includerea unui număr de 933 de străzi, faţă de cele 25 de străzi din centru, care erau iniţial cuprinse în contract. Astfel, 907 străzi din sector vor fi spălate o dată pe săptămână, 25 de străzi din centru vor fi spălate zilnic, iar marile bulevarde – de trei ori pe săptămână.
Astfel, străzile vor fi mai curate şi se va reduce poluarea, crescând calitatea aerului din Sectorul 2.
Tot primarul Sectorului 2 a mai introdus şi serviciul de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase în fiecare sâmbătă, pentru a le veni în ajutor locuitorilor din S2, conchide sursa menţionată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.