Centrul Edmond Nicolau, primul centru public din Bucureşti 100% renovat şi amenajat pentru refugiaţii din Ucraina, a fost inaugurat astăzi, 10 martie 2023, în prezenţa primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, şi a reprezentanţilor organizaţiilor partenere în acest proiect, Habitat for Humanity şi UNICEF România. Centrul Edmond Nicolau are o capacitate de cazare de 100 de locuri, fiind ocupat în prezent în proporţie de circa 70%, anunţă vineri Primăria Sectorului 2. Pe lângă cazare, masă şi produse de igienă, refugiaţii beneficiază la centru şi de alte servicii de consiliere şi sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologică, asistenţă medicală, ajutor la angajare, dar şi alte servicii. Toate acestea au fost posibile datorită unui efort comun, pe termen lung, al Primăriei Sectorului 2, ONG-urilor, voluntarilor, organizaţiilor internaţionale şi donatorilor privaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit primăriei, ”Centrul este funcţional şi găzduieşte refugiaţi datorită parteneriatului între Primăria Sectorului 2 şi societatea civilă, prin implicarea organizaţiilor Habitat for Humanity şi UNICEF România”.

”Este un exemplu de bună practică pentru administraţiile din România, dar şi un model de colaborare prin care reuşim să ne dovedim solidaritatea prin fapte concrete. Clădirea a fost pusă la dispoziţie de către Primăria Sectorului 2, iar renovarea şi amenajarea au fost posibile datorită contribuţiei şi eforturilor susţinute ale Habitat for Humanity şi UNICEF România. Practic, o clădire de birouri a Colegiului Tehnic Edmond Nicolau a fost transformată într-o casă primitoare, prietenoasă şi confortabilă pentru persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina”, se arată în comunicat. 

Primăria precizează că, ”la peste un an de la începerea războiului din Ucraina, Primăria Sectorului 2 continuă să sprijine refugiaţii care provin din medii defavorizate şi au nevoie de susţinere pentru a se putea adapta situaţiei lor actuale”. 

„Războiul din Ucraina e o dramă pe care nu o credeam posibilă, la care Sectorul 2 a răspuns prompt şi a ajutat din primul moment. Am deschis în regim de urgenţă centre temporare pentru refugiaţi, am strâns donaţii. Spre Sectorul 2 au venit valuri de oameni izgoniţi din casele lor. Prin centrele noastre au trecut 8.690 de refugiaţi, dintre care 3.000 copii şi 4.000 femei -  cifre ce spun mult despre amploarea situaţiei excepţionale. Însă, ziua de azi nu este numai despre gestionarea crizei create de un război stupid, ci, mai ales, despre Oameni. Oameni din instituţii publice, din societatea civilă şi din sectorul privat, care s-au aşezat la aceeaşi masă, şi-au dorit acelaşi lucru şi au avut aceeaşi abordare: să muncească şi să ajute alţi oameni aflaţi într-o situaţie dramatică. Indiferent de legislaţie sau de resursele disponibile, oamenii de suflet au realizat un lucru remarcabil - un centru pentru refugiaţi ce nu se rezumă doar la o clădire renovată şi modernizată, ci şi la un spaţiu primitor ce le oferă refugiaţilor o experienţă cât mai apropiată de ideea de „acasă”. Ţin să mulţumesc tuturor oamenilor de suflet de la Habitat for Humanity, UNICEF, CORE, dar şi doamnei director al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau. Mulţumiri speciale tuturor voluntarilor care au pus umărul, dar şi oamenilor excepţionali din Primărie, care au muncit mult peste fişa postului”, a spus Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. 

Pe lângă cazare, masă şi produse de igienă, refugiaţii beneficiază la centru şi de alte servicii de consiliere şi sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologică, asistenţă medicală, ajutor la angajare, dar şi alte servicii. Toate acestea au fost posibile datorită unui efort comun, pe termen lung, al Primăriei Sectorului 2, ONG-urilor, voluntarilor, organizaţiilor internaţionale şi donatorilor privaţi. 

Habitat for Humanity a răspuns prompt propunerii Primăriei Sectorului 2 de a renova şi de a transforma Clădirea Edmond Nicolau corp E şi a venit cu soluţiile tehnice potrivite pentru ca această clădire să devină un centru cu toate funcţiunile necesare locuirii decente şi găzduirii de servicii sociale de integrare. Lucrările de execuţie au durat 4 luni, fiind implicate în procesul de renovare şi de mobilare a spaţiului peste 100 de persoane (muncitori calificaţi, voluntari, beneficiari). Habitat for Humanity a contribuit la amenajarea Centrului Edmond Nicolau cu o investiţie de 350.000 de euro, mai precizează primăria. 

„Centrul pentru refugiaţi Edmond este dovada că parteneriatele dintre organizaţiile neguvernamentale, împreună cu companiile din sectorul privat şi autorităţile locale aduc un ajutor real societăţii. Din momentul în care ne-am unit forţele, am readus această clădire la viaţă şi i-am oferit un sentiment bun de ACASĂ. Astăzi ne bucurăm că şi-au găsit aici liniştea multe familii care au fugit din calea războiului şi care fac în fiecare zi eforturi să o ia de la capăt.”, a declarat Roberto Pătrăşcoiu, director naţional Habitat for Humanity România.  

Esenţială este şi contribuţia UNICEF România, care colaborează cu Primăria Sectorului 2 încă de pe vremea când refugiaţii erau cazaţi în Centrul de la Şcoala Ferdinand. Cu sprijinul IKEA, au dotat cu  mobilier Centrul Ferdinand, care a devenit ulterior Centrul Edmond Nicolau, iar în prezent susţin funcţionarea centrului prin acoperirea cheltuielilor cu salariile pentru trei angajaţi români şi trei angajaţi ucraineni. În plus, UNICEF România oferă tichete sociale pentru angajaţii primăriei care lucrează ore suplimentare cu refugiaţii. Până în prezent, valoarea totală a susţinerii oferite de UNICEF pentru funcţionarea centrului Edmond Nicolau este de aproximativ 160.000 de dolari. De asemenea, în parteneriat cu mai multe organizaţii neguvernamentale, UNICEF România susţine activităţi educaţionale organizate în Centru şi facilitează controale medicale periodice pentru refugiaţi.

Persoanele care lucrează în prezent în Centru cu sprijinul UNICEF au diferite funcţii, de la traducător, asistent social, asistent medical generalist, asistent ce oferă sprijin refugiaţilor în găsirea unei locuinţe, până la personal de curăţenie.  

„Centrul Edmond reprezintă un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte colaborarea dintre o autoritate locală - Primăria Sectorului 2, o organizaţie internaţională – Habitat for Humanity, o organizaţie interguvernamentală - UNICEF, companii, organizaţii ale societăţii civile şi refugiaţii înşişi. Toţi actorii şi-au folosit expertiza internaţională şi locală şi şi-au unit resursele pentru a se asigura că toţi copiii şi familiile de refugiaţi au un spaţiu sigur şi prietenos, au acces la servicii sociale şi de sănătate, la educaţie şi că se pot integra în comunitate.”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul adjunct al UNICEF în România. 

În Sectorul 2 funcţionează în prezent 4 centre de refugiaţi cu o capacitate totală de cazare de peste 400 de locuri. Din raportările Centrului Municipiului Bucureşti de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, Sectorul 2 dispune de cele mai multe locuri de cazare pentru refugiaţi din tot Bucureştiul. În cele 4 centre din Sectorul 2 sunt acum cazate 255 de persoane, potrivit datelor din 23 februarie 2023.

Cei mai mulţi refugiaţi din Sectorul 2 sunt însă cazaţi în privat. Vorbim de 2.435 de persoane cazate în 611 apartamente, din cele înregistrate în programul 50/20. Pentru ei DGASPC Sector 2 face verificări lunare, gestionează cererile şi intervine atunci când sunt semnalate situaţii abuzive sau dificile, se menţionează în comunicat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.