Primăria municipiului Sebeş vrea să organizeze un referendum local prin care populaţia să fie consultată cu privire la cumpărarea unui laborator mobil de monitorizare a calităţii aerului şi a poluării, investiţia fiind estimată la peste 1 milion de lei. Decizia este luată după ce în ultimii ani în Sebeş au avut loc numeroase proteste faţă de poluarea din zona municipiului, iniţiatorii acestora suţinând că ar favoriza creşterea numărului de cazuri de cancer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că după aprobarea bugetului local al municipiului Sebeş va iniţia organizarea unui referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi în legătură cu achiziţia unui laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului şi asigurarea costurilor pentru angajarea unor specialişti în vederea operării şi interpretării rezultatelor.

Nistor a spus că laboratorul mobil ar urma să monitorizeze factorii de mediu, generând elementele pentru îmbunătăţirea strategiei de mediu şi oferind informaţii pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei.

Potrivit edilului bugetul alocat acestei achiziţii publice este de peste 1 milion de lei fără TVA.

„Pentru apărarea intereselor cetăţenilor municipiului Sebeş voi iniţia toate demersurile către Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii pentru a obţine toate informaţiile prind starea de sănătate a populaţiei de pe raza municipiului şi din împrejurimi, precum şi elementele principale privind monitorizarea factorilor de mediu, având în vedere dezvoltarea industrială fără precedent a Sebeşului. Situaţia este cu atât mai stringentă cu cât, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, România este somată să ia măsuri, având în vedere că se regăseşte în topul ţărilor codaşe privind asigurarea calităţii aerului”, a spus primarul din Sebeş.

În ultimii ani în Sebeş au avut loc numeroase proteste faţă de poluarea din municipiu, oamenii sesizând faptul că în zonă poluarea a determinat creşterea cazurilor de cancer.

Sebeşul este unul dintre cele mai industrializate oraşe din Transilvania având companii mari, unele dintre ele lidere la nivel naţional sau chiar european. O întreagă dezbatere publică şi o serie de proteste din Sebeş au vizat compania Kronospan, unul dintre liderii europeni în producţia de PAL şi MDF, care produce la Sebeş şi formaldehidă, substanţă considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind potenţial cangerigenă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.