Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat, luni, că municipalitatea va conserva zidul de incintă al oraşului roman Napoca descoperit de arheologi în timpul lucrărilor de revitalizare a Parcului ”I.L. Caragiale”. ”Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluţie de a conserva şi proteja în manieră deschisă aceste vestigii, astfel încât să poată fi văzute de toţi românii, de toţi cei pasionaţi de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a naţiunii române”, a explicat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Zidul de incintă al oraşului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119-271 d. Hr., relevă o fundaţie solidă, construită de români, utilizată ulterior de saşi în fortificarea oraşului. Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană şi vechimea milenară a oraşului nostru”, a arătat Emil Boc, luni, într-o postare pe Facebook.

FOTO: Facebook Emil Boc
FOTO: Facebook Emil Boc

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului ”I.L. Caragiale” şi a ariei adiacente din zona centrală a Clujului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Incinta din epoca romană se află la 4 metri adâncime şi se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat oraşul la rang de municipiu. Aici, în parc, se află partea de nord a cetăţii, care se întinde spre strada Napoca şi până în zona Teatrului ”Puck”.

”Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluţie de a conserva şi proteja în manieră deschisă aceste vestigii, astfel încât să poată fi văzute de toţi românii, de toţi cei pasionaţi de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a naţiunii române. Obiectivul este să revitalizăm întreaga zonă, cu reintegrarea cursului de apă în peisajul urban, pentru a deveni un spaţiu verde primitor, cu prioritizarea pietonilor şi bicicliştilor”, a adăugat primarul din Cluj-Napoca.

Proiectul de revitalizare a zonei Parcului ”I.L. Caragiale” este o investiţie de 3,8 milioane euro pentru recuperarea şi amenajarea Canalului Morii şi pentru un nou spaţiu verde modern în zona centrală a oraşului. Astfel, vor fi plantaţi arbori de talie înaltă (3-5 metri înălţime) şi peste 1.500 de bucăţi din specii de arbuşti, plante perene cu flori sau ierburi ornamentale.

Suprafaţa totală care va fi amenajată este de 11.913 metri pătraţi.

Până în prezent, în parc a fost pregătită suprafaţa pentru montarea mobilierului urban şi a început restaurarea bustului scriitorului I. L. Caragiale. De asemenea, se va asigura şi un sistem de iluminat public şi arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban include: bănci pentru odihnă, coşuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice şi istoria oraşului.

În ceea ce priveşte decopertarea Canalului Morii, a fost realizată pasarela şi 8 tronsoane din secţiunea curentă de 6 metri şi rămân de realizat încă 12 tronsoane din canal (total 138 de metri liniari).

Totodată, circulaţia pe strada Octavian Petrovici se reorganizează. În ariile în care condiţiile de trafic permit sunt propuse zone de tip shared-space, prin eliminarea diferenţelor de nivel între spaţiul pietonal şi spaţiul pe care să fie permisă şi circulaţia automobilelor, se plantează arbori şi se montează mobilier urban modern.

În următoarea perioadă, se va impune oprirea circulaţiei rutiere pe prima bandă de pe strada George Bariţiu pentru continuarea lucrărilor, întrucât urmează montarea placajului ventilat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.