Primăria Capitalei vrea să facă recensământul persoanelor adulte fără adăpost din Bucureşti, urmând ca echipe formate din reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, poliţişti locali şi ONG-uri vor merge pe străzile oraşului atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, să identifice persoanele fără adăpost, precum şi să obţină datele de identificare ale acestora, potrivit unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii. Recensământul ar urma să fie făcut de două ori pe an, în martie şi septembrie, şi ar ajuta la estimarea cât mai corectă a numărului adăposturi şi a numărului de paturi necesare pentru persoanele fără adăpost.
Potrivit proiectului de hotărâre, pentru realizarea recensământului vor merge în teren, în baza unul program stabilit, echipe formate din reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASMB), ai direcţiilor de asistenţă socială de sectoare, poliţişti locali şi organizaţii neguvernamentale care doresc să se implice. Echipele vor fi formate din maximum patru persoane, dintre care un asistent social, şi vor lucra atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii.
Autorităţile vor identifica persoanele fără adăpost şi vor colecta datele lor personale, respectiv numele şi prenumele, CNP-ul şi ultimul domiciliu, conform actelor de identitate. În cazul în care persoanele nu au acte de identitate, ele vor fi identificate cu ajutorul Poliţiei Locale la momentul întâlnirii.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Recensământul ar urma să fie realizat de două ori pe an, în primele două săptămâni ale lunilor septembrie şi martie ale fiecărui an.
Municipalitatea spune că în acest fel ar putea fi făcută o estimare mai corectă a numărului de adăposturi de noapte şi a numărului de paturi necesare pentru persoanele adulte fără adăpost şi ar putea creşte calitatea serviciilor socio-medicale oferite acestora. Reprezentanţii primăriei mai spun că realizarea recensământului va facilita realizarea unor planuri de intervenţie.
"Necesitatea acestui proiect rezidă în faptul că poate fundamenta o dimensionare a servicilor sociale cât mai apropiată de nevoile acestui grup vulnerabil şi, bineînţeles, de nevoile comunităţii. (...) Aceste date vor permite alocarea focalizată de resurse în zonele identificate ca fiind supuse unui risc mai mare de marginalizare socială. Demersul va putea oferi o imagine asupra distribuţiei relative a persoanelor adulte fără adăpost pe sectoare sau zone, distribuţie la care vor avea acces toate organizaţiile interesate de combaterea acestui fenomen”, argumentează PMB.
Proiectul de hotărâre a fost pus joi în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, cei interesaţi putând trimite în scris propuneri referitoare la acest proiect până în 27 aprilie. Termenul de dezbatere este de 30 de zile, până în 29 mai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.