Primăria Capitalei respinge acuzaţiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate la Spitalul Gomoiu, după informaţiile publicate de Libertatea, precizând că procedura de achiziţie pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general. PMB mai arată că, în urma unei expertize, s-a constatat că fuseseră executate lucrări de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări. "Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăţi necuvenite! Deci, pentru că au fost identificate lucrări executate fără acoperire din punct de vedere contractual (aşadar realizate de constructor fără a fi prevăzute în contract), care au fost recepţionate de către consultant, acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acţionată în judecată de către constructor", susţine PMB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Primăria Capitalei infirmă acuzaţiile publicate astăzi de Libertatea cu privire la Spitalul Gomoiu şi dezaprobă modul de lucru al redacţiei, care nu a garantat cititorilor dreptul de a fi informaţi corect", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de Primăria Municipiului Bucureşti.

Conform sursei citate, situaţiile prezentate în articol nu s-au petrecut în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, "aşadar alăturarea cu numele acesteia este făcută cu scopul exclusiv de a defăima Primăria Capitalei şi actuala conducere". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"O clădire abandonată de doi ani de zile, unde toţi reprezentanţii mass-media realizau reportaje săptămânale privind risipa banului public a fost preluată de Administraţia Firea în anul 2016. Până în 2018, acest spital a fost finalizat, utilat, au fost angajaţi medici şi a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga ţară! De aceea, respingem ferm toate acuzaţiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziţie pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general", arată PMB.

Reprezentanţii municipalităţii spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice intervenţie asupra procedurii era ilegală şi putea determina vicierea achiziţiei, procedura fiind monitorizată permanent de Unitatea de Control şi Verificare a Achiziţiilor Publice).

La finalul anului 2016, primarul general Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau să fie verificate fiind sistarea lucrărilor la Spitalul Gomoiu, mai arată sursa citată.

"Având în vedere concluziile acestui control şi măsurile stabilite, primarul general a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice şi economice. Au fost verificate toate documentele care au stat la baza plăţilor realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei plătite către consultant în mod nejustificat", mai scrie în comunicatul PMB.

Conform aceleiaşi surse, toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar pe real executat, confirmate de către diriginţi de şantier şi personal specializat, angajat la ASSMB.

"Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat că fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăţi necuvenite! Deci, pentru că au fost identificate lucrări executate fără acoperire din punct de vedere contractual (aşadar realizate de constructor fără a fi prevăzute în contract), care au fost recepţionate de către consultant, acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acţionată în judecată de către constructor", mai arată PMB.

Reprezentanţii Primăriei subliniază că toate neregulile descoperite în urmă raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curţii de Conturi şi concluziile expertizei extrajudiciare au fost îndreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corectă şi eficientă a fondurilor publice, în interesul cetăţenilor.

Ei precizează că achiziţia publică pentru această unitate medicală a fost realizată în anul 2012, printr-o procedura „fidic galben” (proiectare şi execuţie, în urmă căruia beneficiarul primeşte spitalul la cheie).

Achiziţia a avut la bază ofertă cea mai avantajoasă pe metru pătrat construit. Ofertă era intocmită pe articole comasate.

"Ca urmare a celor constate de către expertul care a realizat expertiza extrajudiciara, Primăria Capitalei, condusă de Primarul General Gabriela Firea, a stabilit ca asociarea (proiectant, executant) să întocmească devize în care articolele să fie defalcate, iar preţul produsului să apară separat de preţul de transport, manoperă şi utilaj, conform Ordinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei nr. 863/2008 şi altor reglementări legale din domeniu, astfel încât Primăria să poată verifică preţurile la materiale şi trasabilitatea documentelor", mai spun reprezentanţii Primăriei.

Mai mult decât atât, susţine ei, pentru că legislaţia în domeniu s-a modificat fată de data începerii proiectului şi având în vedere faptul că achiziţia acestui proiect s-a făcut cu metodă proiectare şi execuţie, ASSMB a corelat investiţia cu noile normative (de exemplu, normativul la incendiu a fost schimbat în timpul execuţiei acestor lucrări). În consecinţă, decizia a fost adiţionarea contractului de lucrări cu noile reglementări, pentru a primi avizele legale de la IGSU, ISU, ISC. Astfel, în anul 2018, spitalul a fost recepţionat fără obiecţiuni de către o comisie formată din specialişti care au verificat toate documentele şi toate lucrările executate.

"În acest fel, Primarul General Gabriela Firea a finalizat cu succes o investiţie de aproape 50 de milioane de euro, cu o suprafată de de 20.000 de mp. Este vorba despre singurul spital pentru copii construit de la zero în România în ultimii 30 de ani, în care se regăsesc tehnologii de ultima oră şi 10 blocuri operatorii. În prezent, prin contribuţia tuturor angajaţilor din această unitate, aici sunt îngrijiţi copii din toată ţara, care beneficiază de tratamente revoluţionare, posibile datorită dotărilor de ultimă generaţie", arată PMB.

Conform sursei citate, medicii pot realiza, în acest centru medical, chirurgie pediatrică cu dotări de top, care fac posibile intervenţiile chirurgicale de gravitate medie şi mare, pe langă cele considerate uzuale. Fiecare din cele 10 blocuri operatorii găzduieste, în medie, 12 intervenţii chirurgicale pe zi.

"În ceea ce priveşte serviciile de publicitate contractate de ASSMB, facem precizarea că, în ciuda celor prezentate în articol, nu este vorba despre promovarea Primarului General, ci de informarea bucureştenilor cu privire la programele municipale de sănătate derulate, pentru că aceştia să le poată accesa şi să poată beneficia, în acest fel, de testări şi tratamente care conduc, în ansamblu, la creşterea sănătătii publice la nivelul Bucureştiului", mai susţin reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a cheltuit 1,1 milioane de euro ca să facă publicitate spitalului de copii Gomoiu, construit cu supraevaluări ”cu 2.485%”, scrie joi Liberatea acuzând-o şi că a ţinut ascuns raportul referitor la valoarea lucrărilor. 

Libertatea afirmă că Spitalul Gomoiu a fost contractat şi făcut pe vremea lui Sorin Oprescu, dar a fost finalizat, recepţionat, plătit şi inaugurat în mandatul Gabrielei Firea.
 
”Libertatea a intrat în posesia unor documente interne ale Primăriei în care Corpul de Control al Guvernului şi experţi în construcţii, contractaţi chiar de către PMB, au evidenţiat cât de mult s-a încărcat factura din bani publici pentru spitalul de copii Gomoiu.  Deşi e în posesia acestor informaţii, Primăria nu le-a făcut niciodată publice şi prezintă investiţia de la Gomoiu drept un mare succes”, anunţă publicaţia, care precizează că ”8 vase de toaletă instalate la spitalul de copii Gomoiu au fost plătite cu 2.858 de lei bucata, în timp ce au costat, de fapt, 272 de lei”, invocând raportul Corpului de Control al Guvernului Controlul  se referă la perioada 2012-2017, şi la cheltuielile din interiorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.