Primăria Capitalei precizează că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PMB precizează, miercuri seara, că în şedinţa Comisiei de avizare a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, care a avut loc astăzi, au fost discutate două cereri de organizare a unui miting, în Piaţa Victoriei, în 10 august.

Prima notificare a fost formulată de Alexandru-Dan Băban-Neacşu, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, şi înştiinţează primăria cu privire la organizarea, vineri, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei, a unei adunări publice. Prin aceeasi notificare se solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să asigure „toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea paşnică a adunării precum şi siguranţa şi securitatea participanţilor”, se arată în comunicatul Primăriei, care precizează că Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui protocol şi semnarea acestuia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cealaltă notificare aparţine Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe, care aduce la cunoştinţa Primăriei organizarea unui miting, cu 1,8 milioane de participanţi, care urma să înceapă în faţa primăriilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanţi urma să se deplaseze către Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei. Potrivit Primăriei, reprezentanţii Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renunţat astăzi la această cerere.

”În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, subliniem faptul că această posibilitate NU este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal. Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente. Mai mult decât atât, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi potrivit protocoalelor încheiate cu autorităţile publice, orice organizator de evenimente, fie că vorbim despre manifestări culturale, sociale, marşuri sau mitinguri, îşi asumă atât numărul de participanţi, cât şi măsurile logistice, astfel încât evenimentul respectiv să se desfăşoare în deplină siguranţă pentru toţi participanţii”, subliniază Primăria.

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a precizat, miercuri, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale din cadrul Comisiei de ordine publică din cadrul Primăriei Capitalei, că a notificat municipalitatea despre protestul diasporei din 10 august, însă nu îşi asumă organizarea lui, ci doar „mobilizarea oamenilor”. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că reprezentanţii PACT au fost chemaţi la discuţii fiind următorii după Federaţia Românilor de Pretutindeni care au transmis municipalităţii informare despre organizarea protestului, însă au refuzat semnarea protocolului.

Primăria Capitalei a transmis marţi că Federaţia Românilor de Pretutindeni ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că organizatorii vor să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

În timp ce reprezentanţii celor două organizaţii afirmă că legea nu obligă la semnarea unui protocol pentru desfăşurarea unei manifestaţii, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a spus că nu îşi mai asumă organizarea mitingului pentru că nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei.

Marţi seară, PMB a transmis jurnaliştilor, la câteva ore după comunicatul de presă privind mitingul românilor din diaspora din 10 august, protocolul semnat cu autorităţile cu competenţe în domeniu. Documentul a fost trimis şi organizatorului protestului, Federaţia Românilor de Pretutindeni. Protocolul nu este datat şi conţine detalii despre organizarea evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.