Primăria Capitalei a transmis, luni seară, după ce ministrul Mediului a vorbit despre depăşiri privind poluarea aerului, că reţelele independente de măsurare a calităţii aerului nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. În plus, indicii de calitate la care se face referire ”reprezintă valori momentane înregistrate de către staţiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”.
Primăria Caputalei a transmis, luni seară, precizări cu rivire la valorile înregistrate pentru poluanţii PM2,5 şi PM10 de către reţelele independente de măsurare a calităţii aerului.
”Aceste reţele nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Datele oficiale de calitate a aerului, raportate anual de România către Comisia Europeană, sunt datele obţinute prin Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), constituită din staţii fixe amplasate în aglomerările şi zonele de evaluare a calităţii aerului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011. Precizăm că RNMCA se află în administrarea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, iar datele obţinute sunt în prealabil validate de către Centrul de Evaluare a Calităţii Aerului (CECA), structură aflată în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Reamintim că Primăria Capitalei nu gestionează staţiile de măsurare a calităţii aerului”, a transmis Primăria Capitalei.
Sursa citată a precizat că ”indicii de calitate la care se face referire reprezintă valori momentane înregistrate de către staţiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metodă gravimetrică, fiind nevalidate”.
"Încă din primul an de mandat am tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poluarea în Capitală, iar faptul că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani în acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Începând din 2016, însa, am luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani! Constat cu mâhnire că aceiaşi consilieri generali ai PNL şi USR, care s-au opus prin vot Planului Integrat de Calitate a Aerului sunt cei care deplâng acum, ipocrit, soarta bucureştenilor, dar, când au avut ocazia să facă ceva concret pentru combaterea poluării, s-au opus vehement. Actualul ministru al mediului - care a descoperit acum, politic, poluarea din Bucureşti – ar trebui să-i tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat nejustificat proiectele anti-poluare doar pentru că erau propuse de Gabriela Firea, dar şi pe fostul primar general interimar PNL, care, în timpul mandatului său, nu a luat nicio măsură concretă pentru protecţia mediului", a declarat Gabriela Firea, cirată în comunicat.
Primăria Capitalei face referire la o serie de măsuri pentru combaterea poluării din Bucureşti, luate în ultimii trei ani, printre care vinieta OXIGEN, achiziţionarea de noi mijloace de transport în comun, realizarea de culoare unice şi semaforizare inteligentă.
În plus, Primăria Capitalei vorbeşte desre acordarea voucherelor pentru biciclete şi a eco-voucherelor pentru eliminarea din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că depăşirile privind poluarea aerului din Capitală sunt tot mai mari de la an la an şi că instituţia pe care o conduce va suplimenta fondurile pentru ca primăriile din oraşele poluate să îşi poată achziţiona mijloace de transport public electrice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...