Primăria municipiului Braşov cere din nou Guvernului să aprobe preluarea de către administraţia locală a Cetăţuii Braşovului, monument arhitectonic care datează din perioada medievală şi care până nu demult s-a aflat în proprietatea Aro Palace. Solicitarea vine în contextul în care şi Ministrul Educaţiei şi cel al Afacerilor Interne revendică monumentul, iar conform oficialilor Primăriei Braşov cele două ministere vor cetatea ”pentru folosirea în circuit închis”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Ansamblul arhitectonic medieval Cetăţuia Braşovului, prin istoria şi natura sa, aparţine comunităţii locale şi municipiului. Aceasta este poziţia municipalităţii, în contextul în care pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi se află un memorandum în care singurele variante propuse sunt ca cetatea să ajungă la Ministerul Afacerilor Interne sau la Ministerul Educaţiei”, a transmis, joi, Primăria Braşov.
 
Cetăţuia datând din perioada medievală a făcut în ultimii ani obiectul unui proces în justiţie, în urma căruia societatea Aro Palace, care deţinea monumentul, a pierdut.
 
”Din păcate, două dintre ministere şi-au manifestat interesul, neînţelegând de fapt că destinaţia acestui imobil, Cetatea Braşovului, precum şi importanţa sa istorică şi ca bun de patrimoniu naţional, nu poate fi păstrată şi pusă în valoare mai bine decât prin implicarea municipalităţii. Cred că putem vorbi despre un gest politic, nu un gest administrativ. Ce vreau să subliniez este că municipiul Braşov a iniţiat acel demers de recuperare a acestui bun din zona privată către domeniul public al statului român. A fost un proces în care, cel puţin în partea finală a lui, interesul statului român a fost reprezentat exclusiv de avocatul municipiului Braşov, de domnul avocat Adrian Rusu, drept pentru care considerăm că şi moral, şi istoric, şi legal ni se cuvine acest bun să revină în patrimoniul municipiului. Cele două ministere care şi-au manifestat interesul probabil că nu au înţeles aceste lucruri, dar nu este târziu să punem lucrurile în făgaşul normal, astfel încât acest bun să redevină al braşovenilor”, a declarat, joi, primarul Braşovului, Allen Coliban.
 
Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.
 
”În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Braşov a fost iniţiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice şi s-a ocupat de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunităţii braşovene un simbol istoric local. Pe tot parcursul procesului, statul român şi-a manifestat intenţia ca, la final, municipiul Braşov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate poziţiile exprimate în dosar, dar şi în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al oraşului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Braşov. În schimb, în şedinţa de Guvern de astăzi, pe ordinea de zi se află un memorandum, prin care se specifică faptul că Primăria Municipiului Braşov, prin adresa nr. AR/139032/2022/X-C a solicitat efectuarea demersurilor privind transmiterea imobilului în domeniul public al municipiului. Cu toate acestea, deoarece două ministere şi-au exprimat intenţia de preluare în administrare a imobilului, respectiv Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei, se justifică menţinerea acestuia în domeniul public al statului, nefiind posibilă astfel transmiterea imobilului în domeniul public local“, se arată în document. Ministerul Culturii a comunicat că nu este interesat de preluare. Practic, guvernul ar trebui să decidă, conform memorandumului, între  darea imobilului în administrarea Universităţii Transilvania din Braşov, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei sau în administrarea Direcţiei Asigurare Logistică Integrată, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, precizează municipalitatea.
 
Municipiul a şi trimis, miercuri, o adresă către Guvern, în care se specifică faptul că Braşovul este singurul direct şi concret interesat în a demara investiţiile necesare în scopul reabilitării, reconstrucţiei şi punerii în valoare a unui ansamblu arhitectural-istoric, precizând că există resurse bugetare în acest sens, din fonduri proprii, cât şi din fonduri nerambursabile europene. 
 
”Din punctul de vedere al fundamentării juridice pe care am trimis o deja Guvernului, vom ataca în continuare în contencios administrativ. Dar ar fi păcat să intrăm din nou într-o luptă în instanţă, în condiţiile în care cea mai dificilă luptă, aceea cu proprietarul privat, am reuşit s-o câştigăm pentru Statul Român, iar o astfel de luptă ar dura probabil ani de zile şi am pierde toată această perioadă în care am putea să punem cetatea în siguranţă, să o redeschidem şi totodată să accesăm fonduri europene pentru toate lucrările necesare”, a menţionat primarul Braşovului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.