Prima serie de navigatori medicali, sau navigatori de pacienţi, va absolvi, luna viitoare, cursul postuniversitar dezvoltat de Facultatea de Biologie în cadrul Universităţii Bucureşti. În luna februarie a anului viitor începe a doua serie. Navigatorii de pacienţi sunt profesionişti care ajută pacienţii să parcurgă etapele necesare în cadrul sistemului de sănătate, oferind sprijin pentru depăşirea birocraţiei, uşurând accesul la resurse medicale şi asigurându-se că pacienţii înţeleg planul de tratament şi îşi pot gestiona sănătatea în cel mai bun mod.
”În ianuarie noi vom avea examenele şi vom absolvi, fac parte din prima serie de navigatori de pacienţi, cursul post-universitar organizat de Facultatea de Biologie în cadrul Universităţii Bucureşti şi sunt foarte mândru să fac asta. Şi sunt foarte fericit să pot să anunţ acum că la finalul lunii ianuarie începe perioada de înscriere pentru cea de-a doua serie de navigatori. Confirmarea locurilor va fi făcută undeva la începutul lunii februarie. Iar din 10 februarie şi până în 11 aprilie vor avea loc cursurile efective în cadrul celei de-a doua serii de calificare de navigatori medicali”, a declarat, miercuri seară, la
Medika Tv, Andi Cârlan, pacient oncologic şi cursant al primei etape de navigatori de pacienţi.
Medicul Octav Ginghină, chirurg generalist şi oncolog, a explicat, în aceeaşi emisiune, că navigatorul de pacienţi îi ajută pe bolnavi întrucât sunt detalii non-medicale care ar putea trece neobservate.
”Cred că prima întrebare care şi-o pune orice pacient când primeşte diagnostic oncologic e: unde mă duc? Parcursul nu e simplu. Parcursul nu e simplu şi diferă de la un pacient la altul, diferă în funcţie de diagnostic. De foarte multe ori, navigatorul de pacienţi îi ajută foarte mult pe aceşti pacienţi, îi direcţionează, pentru că, pe lângă echipa multidisciplinară medicală, sunt tot felul de alţi factori foarte, foarte mici, detalii care poate sunt non-medicale, pe care poate noi, medicii, nu le sesizăm. Şi atunci, cred că e un lucru foarte bun faptul că putem face aceste cursuri”, a adăugat medicul Octav Ginghină.
Informaţii despre această profesie, dar şi despre metodologia de înscriere se regăsesc pe site-ul oficial al Universităţii Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.