Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România, Mircea Timofte, afirmă că proiectul Legii malpraxisului, aşa cum este el formulat la propunerea Colegiului Medicilor din România, implică riscul ca profesioniştii din sistem să plătească poliţe de asigurare nejustificat de mari. „„E ceva similar ca prima de asigurare de la maşini: ai produs un accident, îţi măreşte prima de asigurare tura următoare. Aşa şi aici: dacă ai făcut o amiabilă, la următoarea asigurarea asigurătorul poate spune: tu eşti un risc pentru noi, că noi trebuie să despăgubim pacienţii că ai greşit şi se poate ajunge, cum a zis domnul ministru, la o mie de euro”, spune Timofte. Acesta susţine că acesta ar fi „interesul asigurătorilor” şi în niciun caz al profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Mircea Timofte consideră că, în ceea ce priveşte proiectul Legii malpraxisului, „există riscul” ca, în condiţiile în care nu există un plafon în ceea ce priveşte nivelul primelor de asigurare, profesioniştii din sistem să se vadă nevoiţi să plătească poliţe de asigurare nejustificat de mari, unele greu de suportat din punct de vedere financiar.
„E ceva similar ca prima de asigurare de la maşini: ai produs un accident, îţi măreşte prima de asigurare tura următoare. Aşa şi aici: dacă ai făcut o amiabilă, la următoarea asigurare, asigurătorul poate spune: ”Tu eşti un risc pentru noi, că noi trebuie să despăgubim pacienţii că ai greşit” şi se poate ajunge, cum a zis domnul ministru, la o mie de euro. Poate să spună ce vrea asigurătorul, el calculează riscul. Propunerea este să existe o limită, doamna avocat Popescu de la Colegiul Medicilor a spus că aşa e şi în străinătate. De ce trebuie să luăm toate modelele din străinătate?”, a declarat Mircea Timofte marţi, pentru News.ro. 
Reprezentantului forului profesional al asistenţilor medicali şi moaşelor consideră că este „corect” punctul de vedere al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a susţinut constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii, unde toţi cei interesaţi să formuleze propuneri în ceea ce priveşte viitorul act normativ.
Mircea Timofte spune că nu doreşte ca Ordinul Asistenţilor să aibă propria propunere legislativă, ci „să se adune toată lumea la masă şi să existe un consens pe o lege de aşa importanţă şi de aşa interes pentru toată lumea”. El spune că nu se face o lege pentru medici sau una pentru asistenţii medicali, ci „se face o lege pentru despăgubirea pacientului în cazul în care i se produce o daună de către personalul medical”
„Noi, ca organizaţii profesionale, şi cu pacienţii să vedem cum găsim un echilibru just pentru o lege. După care putem să discutăm şi cu asiguratorii. Dar eu, ca reprezentant al asistenţilor medicali, nu cred că este în regulă să reprezentăm interesele asigurătorilor, ci ale profesioniştilor pe care îi reprezentăm”, a mai afirmat Mircea Timofte. 
Întrebat dacă există statistici legate de plăţile făcute pentru greşelile asistenţilor, reprezentantul Ordinului care îi reprezintă pe aceştia a răspuns: „Din câte ştiu eu, asigurătorii nu au plătit pentru nicio culpă medicală”: 
„Şi asta trebuie discutat în viitoarea lege: ce despăgubesc, ce clauze acceptă asigurătorii în contracte? Că practic, ei exclud de la despăgubire foarte multe lucruri şi atunci plătesc puţin, dar nici nu despăgubesc nimic Legea trebuie regândită, dar nu în termenii pe care i-a spus doamna Popescu, că astea-s propunerile asigurătorilor. Păi nu! Hai să facem propunerile noastre şi după aia îi întrebăm pe asigurători, vă convine sau nu vă convine. Asta e propunerea mea”, adaugă Mircea Timofte. 
Săptămâna trecută, vineri, ministrul Sănătăţii declara, la Timişoara, că proiectul de lege formulat de Colegiul Medicilor, care nu prevedea limită la primele de asigurări „ar fi împovărat foarte mult” pe cei asiguraţi. 
„A circulat un proiect făcut de Colegiul Medicilor care din păcate ar fi făcut foarte dificilă practicarea profesiei pentru că sistemul sau primele de asigurare care erau acolo nu aveau niciun fel de limită şi puteau să ducă la imposibilitatea obţinerii dreptului de liberă practică dacă nu plăteau o sumă mare, de exemplu 1.000 de euro pe lună să plătească un medic mie mi se pare foarte mult. Era un sistem care ar fi mers în cascadă şi care ar fi împovărat foarte mult medicii”, a spus Rafila.
Colegiul Medicilor din România a reacţionat la afirmaţiile ministrului. 
„Afirmaţia ministrului Sănătăţii, conform căreia proiectul CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1000 de Euro pe lună, nu are o bază reală. Nu este prima dată când ministrul Sănătăţii face afirmaţii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidenţiat de fiecare dată. Lipsa de interes faţă de conţinutul şi beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmaţii au ca sursă fie necunoaşterea propunerilor CMR – care i-au fost prezentate şi care pot fi consultate public, aşa cum am expus anterior – fie o intenţie de dezinformare a medicilor şi a populaţiei, în ansamblu. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit, prin resurse proprii, dar nici prin activitatea grupului de lucru, pe care o coordonează, să realizeze o propunere alternativă. Mai mult, în acest grup de lucru – a cărui ultimă întâlnire a fost pe 19 ianuarie a.c. – proiectul propus de CMR constituie chiar materialul care stă la baza propunerilor formulate de organizaţiile profesionale din domeniul medical”, transmitea Colegiul Medicilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.