Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.
Actul normativ promulgat de către şeful statului aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023, prin care este instituită modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 166/2022, în sensul extinderii programelor operaţionale în derulare care să contribuie la finanţarea măsurilor pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţului la energie cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.
Astfel, „sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie”, potrivit ordonanţei de urgenţă menţionate anterior.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această OUG este necesară pentru acordarea unui sprijin temporar pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile pentru a compensa preţul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire, conform Guvernului.
„Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4.000.000 mii de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operaţional «Capital uman», Programul operaţional regional, Programul operaţional «Capacitate administrativă», Programul operaţional «Competitivitate», precum şi prin Programul operaţional «Infrastructură mare» pentru perioada de programare 2014 - 2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestora şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014 - 2020”, mai prevede actul normativ.
Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2021 pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului. , Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din veniturile din privatizare înregistrate în contul general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 630.000 mii lei, pentru unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2021 pentru stabilirea unor măsuri privind finanţarea cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind finanţarea cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. În acest sens, se relizează mecanismul pentru efectuarea plăţii tuturor cheltuielilor eligibile prevăzute la art. 41 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, efectuate de la data semnării contractului de finanţare până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020, pentru proiectele de investiţii prevăzute la art. XX alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.