Una dintre vulnerabilităţile sistemului de sănătate o reprezintă problema dezinfectanţilor folosiţi în spitalele publice, însă ar trebui să se verifice dacă aceste substanţe sunt folosite şi în spitalele private, a declarat joi, la o dezbatere a Avocatului Poporului, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu-Florin Buicu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"V-aţi întrebat dacă aceste substanţe sunt folosite şi în spitalele private? a spus Buicu, la dezbaterea privind starea sistemului de sănătate, atrăgând atenţia specialiştilor din domeniu că nimeni nu s-a gândit că verificările din spitalele publice nu au fost extinse şi în unităţile private.

Preşedintele Comisiei de sănătate a precizat că neîncrederea poate fi una dintre vulnerabilităţile sistemului de sănătate, la fel cum şi problema dezinfectanţilor folosiţi în spitalele publice este o altă slăbiciune a sistemului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Întrebat dacă spitalele private folosesc aceleaşi substanţe, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, prezent la dezbatere, a precizat că, din cunoştinţele lui, sunt 107 spitale private care au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar nu ştie câte dintre ele folosesc dezinfectanţi Hexi Pharma şi nici ca unităţile medicale private să fi fost supuse unor verificări.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor". Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2012.  

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu spunea că toate produsele Hexi Pharma folosite în spitale au fost găsite neconforme la noile teste, acestea precizând că trebuie retrase în zece zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.