Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, l-a criticat pe primarul Timişoarei, Dominic Fritz, despre care a spus că nu a luat nicio măsura pentru a reduce rata de infectare cu COVID-19 în municipiu şi că, mai mult, a trecut sub tăcere focarul din Primărie. Alin Nica a afirmat că Fritz a votat intrarea în carantină fără să se gândească la un set de măsuri pentru sectorul economic şi fără să anunţe că sunt locuri la vaccinare, în Timişoara.
"Cred că este important să le explic punctual cetăţenilor din Timişoara şi din zona periurbană, pentru a arăta faptul că sunt anumite lucruri care nu au mers bine şi în continuare văd că aceste lucruri nu merg bine, cu impact major în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi a economiei locale. Cum a fost luată aceată decizie? E adevărat, a existat o recomandare din partea INSP de carantinare a municipiului Timişoara, însă procedura poate fi declanşată doar de la nivel local, din Timişoara. Cei de la centru nu pot decide punerea în carantină a unei localităţi fără că propunerea să vină de la CJSU, de aceea m-am bătut în acest for să nu avem această măsură extremă, pentru că existau şi alte variante şi nu eram într-o situaţie limită”, a declarat Alin Nica.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a afirmat că, înainte de luarea deciziei carantinării, nu s-a făcut o analiză personalizată, pe specificul local, ci că s-a ţinut cont exclusiv de factorul medical.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Din această perspectivă, eu consider că nu s-a făcut o analiză temeinică, personalizată, pe specificul local care să ţină cont de impactul economic, social şi educaţional. Toată decizia s-a luat ţinând cont exclusiv de factorul medical care într-adevăr este esenţial, fiindcă de asta se impun decizii de genul acesta de punere în carantină. Eu cred că avem experienţă deja de un an a pandemiei în care să putem să ne rafinăm instrumentele şi să nu apelăm la cel mai dur medicament cu care ne confruntăm astăzi. Gradul de 7,5, indicele de răspândire a bolii în ultimele 14 zile a fost depăşit în luna noiembrie când era peste 8 la mie şi cu atât mai mult cu cât în indicele din noiembrie nu erau incluse focarele, cu atât mai mult, decizia trebuia cumpătată mai bine”, a susţinut Nica.
Alin Nica a spus că, de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz nu a convocat nici măcar o dată şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este.
"Cred că, în plan local, responsabilitatea care revine Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă nu a fost îndeplinită corespunzător. De la preluarea mandatului şi până astăzi nu a avut nici măcar o singură întrunire în care să se discute, să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-Covid. Şi atunci, dacă CLSU nu reacţionează, trebuie să va spun că primarul Dominic Fritz este preşedintele Comitetului şi el este responsabil de convocarea lui, atunci ce să ne aşteptăm la măsuri de protejare a economiei locale, de informare a cetăţenilor şi de conştientizare a lor privind pericolul care îi paşte. Primarul a avut cadrul contextual şi instrumentele şi nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare, ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de Covid de la Biroul de Urbanism, nu testează angajaţii, nu are proceduri interne şi a expus astfel populaţia la infectare în 3 cazuri prezentate în presă: coadă de la impozite, coadă de la ghişeele de transport public şi coadă pentru autorizaţii de vânzare a mărţişoarelor la o rată de peste 5 la mie. Digitalizarea este inexistentă, a fost menţionată doar în campania electorală, însă nu s-a întâmplat nimic că să evităm aceste cozi din partea oamenilor care vor să îşi rezolve o problema pe linie de primărie. Cu părere de rău trebuie să o spun, în Primăria Timişoara nu există un sistem prin care să se asigure continuitatea activităţii acelui serviciu de urbanism care este blocat prin îmbolnăvirea angajaţilor”, a afirmat Nica.
Liderul CJ Timiş a arătat că municipiul Cluj-Napoca a avut o rată de 9 la mie şi a avut recomandarea INSP de a intră în carantină, însă autorităţile locale nu s-au grăbit să instituie carantina. De asemenea, Nica a arătat că la Timişoara nu s-a făcut calculul incidenţei la numărul real al populaţiei, ci s-a ţinut cont de numărul de la recensământul din 2010.
Nica a adăugat că nu s-a făcut niciun fel de pregătire pentru intrarea în carantină şi a solicitat autorităţilor locale un plan de măsuri.
"Carantina nu a fost pregătită, nu au fost pregătite măsuri minime de protecţie socială, a firmelor, a economiei locale, a fost trecut sub tăcere faptul că există locuri libere la vaccinare şi am fi putut demara deja etapa trei. Mă întreb de ce nu s-a făcut o informare corectă. Girocul nu a îndeplinit punctajul de punere în carantină şi totuşi decizia s-a luat şi în cazul acestei comune. Solicit autorităţilor locale din Timişoara un plan de limitare a chinului pentru oameni, pentru firme şi măcar acum să îşi citească atribuţiile legale şi să îşi intre în atribuţii fiindcă această povara a gestiunii pandemiei nu este uşoară şi e nevoie de oameni atenţi la rigorile legii. Trebuie să le arătăm oamenilor că există speranţa”, a declarat Alin Nica.
Timişoara a intrat în carantină în nopatea de duminică spre luni, alături de comunele periurbane Moşnita Nouă, Giroc, Dumbrăviţa şi Ghiroda, din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.