Preşedintele Asociaţiei femeilor românce din Italia, Silvia Dumitrache, a afirmat, marţi, la dezbaterea din Comisia românilor de pretutindeni din Camera Deputaţilor, unde s-a discutat despre abuzurile asupra românilor în sudul Italiei, că sclavia modernă aduce mai mulţi bani decât traficul de droguri, o femeie care este obligată să se prostitueze ajungând să aducă mai mulţi bani decât un muncitor plătit puţin.
”Sclavia modernă aduce mai mulţi bani astăzi decât traficul de droguri. O femeie care este obligată să ajungă să se prostitueze produce mai mulţi bani decât un lucrător care munceşte pe bani puţini. Situaţia este foarte grea şi foarte profundă. Sper din inimă să se întâmple cu adevărat ceva concret, pentru că lucrurile nu sunt noi, ci se cunosc”, a declarat Silvia Dumitrache.
La rândul său, Emilia Spurcaciu, responsabil Asociaţia Inca România, care face parte din cea mai mare confederaţie sindicală din Italia, a afirmat că sunt cazuri în sudul Italiei în care femeile ajung ”să plătească în natură pentru a putea avea apă potabilă pentru copii”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Femeile sunt foarte vulnerabile. Mergând în mijlocul lor de mai multe ori, am auzit cazuri în care femeile au fost nevoite să cedeze şi să plătească în natură pentru a putea avea apă potabilă pentru copii sau pentru a putea fi duşi la şcoală de angajatori, în cele mai bune cazuri”, a spus Spurcaciu, adăugând că românii care merg şi muncesc în Peninsulă nu îşi cunosc drepturile ca cetăţeni ai Uniunii Europene.
”Din păcate, nu-şi cunosc drepturile, nu ştiu ce înseamnă protecţia muncitorului în Italia, nu conştientizează faptul că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi că au aceleaşi drepturi ca cetăţenii italieni. De asemenea, le este foarte frică de instituţii, de angajatori sau de «caporal» (persoana care practică intermedierea ilegală a muncii). Sunt în condiţii de vulnerabilitate, deoarece nu sunt în evidenţa nimănui”, a spus Emilia Spurcaciu.
Sivia Dumitrache a mai spus că este nevoie de o intervenţie la nivel guvernamental, iar autorităţile române să îşi facă simţită prezenţa în diaspora.
”Să îşi facă simţită prezenţa în diaspora, pentru că sunt mai mult de 4 milioane de români plecaţi, suntem un sfert de Românie în afară, contribuim şi noi la dezvoltarea ţării. (...) Este absolut nevoie de intervenţie la nivel guvernamental. Pe de altă parte, cred că numai la nivel de campanie naţională de informare şi prevenire a acestor fenomene se poate ajunge la un rezultat concret”, a arătat Dumitrache.
De aceeaşi părere a fost şi Emilia Spurcaciu, care a cerut o mai bună colaborare între autorităţiile celor două state.
”I-aş ruga să facă nişte presiuni, să colaboreze mai mult cu autorităţiile din Italia, pentru că în momentul în care se colaborează şi sunt mai mulţi actori instituţionali din Italia şi România în jurul unei mese se pot găsi soluţiile necesare”, a spus Emilia Spurcaciu.
Premierul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria.
Conform unui comunicat al Guvernului, pemierul urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului.
Vizita acestora va avea loc între 15 şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că ambasada română a semnalat autorităţilor italiene problemele legate de condiţiile de viaţă şi de muncă ale muncitoarelor române din provincia siciliană Ragusa.
De asemenea, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni.
Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.