Preotul ortodox Constantin Holban din provincia Rieti, grav afectată de cutremurul al cărui ultim bilanţ indică 120 de morţi, a declarat, miercuri seară, că două românce sunt rănite şi internate la Rieti, iar o altă româncă este căutată printre dărâmături, la Amatrice, unde operaţiunile de salvare decurg cu mare dificultate întrucât "tot oraşul este o ruină". Ionuţ Radu, preot ortodox în Perugia, spune, la rândul său, că preoţi sau reprezentanţi ai bisericilor româneşti din zona afectată de cutremurul din Italia au mers la fiecare spital în care au fost internate victimele pentru a afla dacă sunt români printre ele, iar din informaţiile preliminare, doi dintre cei nouă români daţi dispăruţi sunt un cuplu din Terni venit să-şi petreacă vacanţa la Amatrice.
"O româncă nu se găseşte sub dărâmături, la Amatrice. Fratele o caută, încă nu a găsit-o. Acum nu se ştie unde este. Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare, dar decurg foarte greu pentru că totul este dărâmat. De la un capăt la altul, tot oraşul Amatrice este o ruină. Alte două românce sunt la spital la Rieti. (…) O să trec în seara aceasta pe la spital. Nu cred că sunt într-o stare foarte gravă, pentru că cei care sunt în stare gravă sunt trimişi direct la Roma", a declarat pentru News.ro preotul ortodox Constantin Holban din Rieti.
La rândul său, preotul român din Fermo Bogdan Gheorghică a precizat că în Amatrice şi Accumoli, localităţile cele mai afectate de cutremur, sunt înregistraţi oficial, în statistici, 77 de români.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a spus că operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor continuă şi că românii din zonă au fost contactaţi de către Ambasada României la Roma, căreia i se transmite orice informaţie aflată despre cetăţenii români din zonă.
”Sub dărâmături se mai află foarte multe persoane. Ţinem legătura cu ambasada şi fiecare nume primit de la autorităţi îl comunicăm ambasadei”, a spus preotul.
El a precizat că este dificil de păstrat contactul cu răniţii deoarece au fost duşi la spitale din localităţi diferite, precum Roma, Ancona, Fermo, pe o rază de 200 de kilometri.
”Este foarte mult haos aici, centrul istoric a fost distrus”, a declarat preotul ortodox de la biserica San Pietro din Fermo.
Ionuţ Radu, preot ortodox în Perugia, spune, la rândul său, că preoţi sau reprezentanţi ai bisericilor româneşti din zona afectată de cutremurul din Italia au mers la fiecare spital în care au fost internate victimele pentru a afla dacă sunt români printre ele. Din informaţiile preliminare, doi dintre cei nouă români daţi dispăruţi sunt un cuplu din Terni, venit să-şi petreacă vacanţa la Amatrice.
”Toate parohiile româneşti din zonă - Ascoli, Piceno, Perugia, Fermo - au trimis persoane la spitalele în care au fost răniţii”, a declarat pentru News.ro preotul Ionuţ Radu, acesta precizând că, până acum, are informaţia că niciun român nu a fost internat la Perugia.
Preotul a spus că identificarea persoanelor este foarte mult îngreunată de faptul că Amatrice este o localitate turistică, cutremurul survenind în plin sezon al concediilor, astfel că multe dintre victime nu sunt rezidenţi în localitate. Ionuţ Radu a dat exemplul unui cuplu de români din Terni, soţ şi soţie, care a venit la Amatrice în concediu, iar acum sunt pe lista celor dispăruţi.
”Listele cu morţi, răniţi şi dispăruţi sunt aproximative, mai ales în cazul clădirilor prăbuşite în care erau cazaţi turişti”, a spus Ionuţ Radu.
Un alt român, Lucian Căliman, stabilit la Terni, provincia Rieti, a estimat numărul românilor din întreaga provincie la circa 5.000. ”La Accumoli şi Amatrice, unde a fost epicentrul, clădirile sunt foarte vechi şi centrele istorice s-au distrus. Se pare că au căzut şi construcţii mai noi, probabil pentru că au fost prost construite. La Terni, unde mă aflu, cam 90 de kilometri distanţă, cutremurul nu s-a resimţit foarte tare”, a declarat Lucian Căliman pentru News.ro.
El a mai spus că majoritatea cetăţenilor români din cele două localităţi sunt femei, însă obţinerea de informaţii este îngreunată de faptul că în zonă încă sunt probleme cu telefonia mobilă. ”Sunt localităţi turistice, dar cu o populaţie îmbătrânită, multe românce lucrând acolo ca îngrijitoare pentru bătrâni”, a mai spus Lucian Căliman.
Ministerul de Externe a anunţat, miercuri seară, că un român a murit, doi au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi de către aparţinători în urma cutremurului din Italia.
Ultimul bilanţ al cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.