Prefectura Braşov a transmis, luni, că raportul Comisiei constituite pentru a analiza căderile de arbori din Masivul Tâmpa nu a putut determina cu exactitate numărul copacilor care trebuie extraşi din zonă şi a propus inventarierea acestora. Prefetura transmite, însă, că utilizarea traseelor reprezintă un real pericol. Primarul municipiului Braşov a transmis şi el recent un avertisment pentru turişti, referindu-se la mii de arbori doborâţi de căderile masive de zăpadă.
Toate traseele turistice de pe versantul sudic al Muntelui Tâmpa sunt blocate de arbori doborâţi sau rupţi din cauza căderilor masive de zăpadă din luna martie, iar utilizarea acestora „constituie un real pericol pentru viaţa şi integritatea fizică a celor care doresc să le parcurgă”, motiv pentru care autorităţile recomandă „evitarea, pe cât posibil” a utilizării acestor trasee”, se arată într-un raport al unei comisii de inventariere a arborilor periculoşi din fondul forestier proprietatea municipiului Braşov.
O comisie de inventariere a arborilor periculoşi pentru siguranţa cetăţenilor şi bunurilor acestora, constituită prin Ordin al prefectului de Braşov, a ajuns la concluzia că pe versanţii din fondul forestier proprietate a municipiului Braşov sunt numeroşi arbori doborâţi ori rupţi în urma căderilor masive de zăpadă sau care stau să cadă şi care pun în pericol siguranţa turiştilor dar şi bunurile proprietarilor unor locuinţe de la periferia oraşului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Cu ocazia verificărilor efectuate în teren de către membrii comisiei, s-a constatat că toate traseele turistice care străbat Muntele Tâmpa sunt blocate de foarte mulţi arbori doborâţi (astfel cum reiese din imaginile anexate prezentului raport), motiv pentru care, la momentul prezentului raport, utilizarea acestor trasee de pe versantul sudic a Muntelui Tâmpa constituie un real pericol pentru viaţa şi integritatea fizică a celor care doresc să le parcurgă, fapt pentru care comisia recomandă evitarea, pe cât posibil, utilizării acestor trasee”, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de Prefectura Braşov.
Traseele amplasate pe versantul nordic al Muntelui Tâmpa sunt mai puţin afectate, sunt concluziile comisiei. Este vorba despre Drumul Serpentinelor, drumul ce leagă Şaua Tâmpei de cartierul Şchei şi Treptele lui Gabony, unde Serviciul Public Local Salvamont poate interveni pentru degajarea potecilor blocate, deoarece în aceste zone sunt puţini arbori, de dimensiuni mici, căzuţi, au concluzionat autorităţile.
Tot la Braşov, arbori mai multe imobile amplasate în zonele limitrofe fondului forestier, iar comisia a „că pericolul iminent” descris în sesizările depuse de localnici „este real”.
„Pe lângă aspectele sesizate de cetăţeni, membrii comisiei au mai identificat şi alţi arbori de dimensiuni mari care pun în pericol viaţa cetăţenilor şi imobilele acestora amplasate în municipiul Braşov pe străzile: Dobrogeanu Gherea, Petofi Sandor, Curcanilor, pe Tocile şi Variştei. Comisia propune ocolului silvic ca la punerea în valoare a acestor arbori să participe şi reprezentanţi ai comisiei numite prin Ordin al prefectului judeţului Braşov. Totodată, comisia propune ca identificarea arborilor care trebuie extraşi să fie făcută împreună cu aceştia în regim de urgenţă, analizând toate aspectele referitoare la: distanţa la care sunt amplasaţi faţă de imobile, dimensiunile, gradul de înclinare atât al arborilor, cât şi al terenului, starea fiziologică şi orice alte aspecte care pot constitui un posibil factor declanşator pentru doborârea sau ruperea acestora”, se menţionează în raport.
Comisia, formată din reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov, Primăriei municipiului Braşov, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt”, Serviciului Teritorial Braşov al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi Serviciului Public Local Salvamont, nu a putut determina cu exactitate numărul de arbori ce trebuie extraşi, urmând ca acest număr să reiasă în urma operaţiunii de inventariere şi marcare ce urmează să fie efectuată de către personalul silvic autorizat. Membrii comisiei recomandă ocolului silvic „punerea în valoare în regim de urgenţă a tuturor arborilor periculoşi (doborâţi, rupţi sau/şi înclinaţi) din parcelele enumerate, delegând un număr suficient de persoane astfel încât durata inventarierii şi marcării arborilor să fie cât mai scurtă”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...