Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat că nu îşi poate da acordul cu privire la declararea stării de alertă în Sectorul 1, în contextul problemelor privind ridicarea gunoiului de către Romprest. El a adăugat că din notele de constatare ale Gărzii de Mediu rezultă că nu se justifică declararea stării de alertă, măsură cerută de primarul Clotilde Armand. Ulterior, prefectul Capitalei a declarat că, în urma discuţiilor de joi, Primăria Sectorului 1 şi-a asumat să plătească sortatorii, pentru a degreva situaţia, în contextul în care prestatorul nu mai vrea să plătească sortatorii, iar Romprest este pe străzi deja şi îşi îndeplineşte obligaţiile de salubritate. Judecătoria Sectorului 1 a admis joi cererea Romprest de încuviinţare a executării silite a Primăriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE „Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul. Prestatorul sunt sigur că va aprecia acest gest şi va asigura serviciul. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile. Al doilea sortator, Iridex ne-a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, lucru care ar fi putu crea un blocaj, dar Primăria îşi asumă şi relaţia cu Iridex Am cerut Agenţiei de Mediu şi Gărzii de Mediu să monitorizeze zilnic situaţia şi să anunţe de îndată în cazul în care apar ameninţări pentru populaţie, pentru a putea lua măsuri imediat”, a afirmat Alin Stoica. 

Întrebat despre decizia de joi a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti prin care este executată silit Primăria Sectorului 1, prefectul Capitalei a răspuns: „Ştiu că există litigii între Romprest şi Sectorul 1, iar litigiile trebuie să urmeze calea firească. Dacă Primăria are de plătit astfel de datorii, trebuie să le plătească”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Discuţiile pe care le-am avut sunt legate strict despre servicii şi deblocarea situaţiei prestatorului cu sortatorii. Pentru a achita datoriile către sortatori, datoriile pe care prestatorul le-ar avea către sortatori. Aceste sume sunt refacturate către Primărie, dar pentru că a intervenit un blocaj financiar, primăria şi-a asumat să plătească către sortator această factură”, a adăugat Stoica. 

Romprest a dat în judecată Primăria Sectorului 1 şi a solicitat executarea silită a instituţiei. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis joi cererea, iar  Primăria Sectorului 1 este obligată la o executare silită. Părţile implicate sunt compania Romprest, în calitate de creditor, şi Primăria de sector, în calitate de debitor.

„Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 10.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, potrivit cererii de admitere privind executarea silită afişată pe portalul instanţelor.

ŞTIREA INIŢIALĂ „În această dimineaţă, am primi documentaţia şi nota de constatare (de la Garda de Mediu - n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că există un pericol iminent, drept pentru care nu este îndeplinită a doua condiţie prevăzute de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei. Voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria sectorului 1 şi cu prestatorul. În acest moment, nu pot da acordul pentru solicitarea Sectorului 1. Există disfuncţionalităţi în serviciul public de salubrizare, este un lucru evident pentru toată lumea şi de aceea eu voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria Sectorului 1 şi cu prestatorul în aşa fel încât disconfortul pentru cetăţeni să fie cât mai mic. Sper ca în scurt timp, o oră, două, să vin către populaţie în general şi către locuitorii sectorului 1 care aşteaptă o rezolvare, să vin cu o altă soluţie. Prima soluţie nu a funcţionat în care şi prestatorul ar fi fost de acord. Încercăm să găsim o soluţie care să nu implice acordul prestatorului de serviciu”, a afirmat joi Alin Stoica.

El a mai spus că „Sectorul 1 doreşte să plătească către sortatori direct, însă trebuie să ne uităm la toate obligaţiile legale de a se face acest lucru fără acordul Romprest. Ne uităm la o soluţie care să implice şi Consiliul Local Sector 1”.

Acesta a precizat că într-o oră, două va veni cu o soluţie concretă care să rezolve problema în Sectorul 1.

„Nu e conturată o soluţie încă. Într-o oră, două voi veni cu o propunere concretă către dumneavoastră. Consiliul Local poate lua o decizie să vină să plătească direct acele servicii de sortare care nu au fost achitate de către prestator. Trebuie să ne uităm şi să vedem care a fost exact atunci discuţia, care au fost atunci impedimentele”, a adăugat prefectul Capitalei.

Întrebat cum a reacţionat Clotilde Armand atunci când i-a comunicat decizia că nu se impune declararea stării de alertă în Sectorul 1, Alin Stoica a răspuns: „Eu am fost în legătură tot timpul cu toate părţile, inclusiv cu doamna primar. Având în vedere că acestea sunt prevederile legale, nu am cum să trec peste ele. Conform declaraţiilor prestatorului, această prestează mereu şi e vorba de incapacitatea sortatorului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.