Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că, de la începutul anului, MAI a lansat 126 de acţiuni de mare amploare pentru combaterea traficului de persoane. ”Dacă vorbim de trafic de droguri sau trafic de persoane, putem da vina la infinit pe cartelurile, eu ştiu, sud-americane sau din alte zone geografice care aduc droguri, trafică persoane şi aşa mai departe. Lucrurile astea se întâmplă în Europa, se întâmplă în ţările noastre şi cred că guvernele, miniştrii, formatori de opinie, societate civilă, trebuie să spună lucrurilor răspicat, parte din rău pleacă din societăţile noastre şi pleacă în forma acceptării unor astfel de fenomen”, a subliniat Predoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cătălin Predoiu a participat, vineri, la dezbaterea ocazionată de Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. 
 
”Studiul şi răspunsul la acest fenomen trebuie făcut integrat. Ideea că o singură instituţie sau o singură activitate în combaterea traficului este suficientă e greşită. Combaterea traficului de persoane, ca şi a altor fenomene, trebuie făcută integrat pe mai multe direcţii, din partea mai multor instituţii. Activitatea trebuie să vizeze nu numai partea de combatere, ci şi partea de prevenţie şi de educaţie, dar şi, foarte important, de recuperare a victimelor traficului de persoane”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 
 
El a adăugat că nu este suficientă doar implicarea instituţiilor statului în această luptă, ci acestea trebuie să coopereze cu societatea civilă. 
 
”Nu e suficientă implicarea activităţii instituţiilor de stat. Instituţiile de stat, cum sunt şi instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, instituţiile justiţiei, trebuie să coopereze cu societatea civilă, trebuie să coopereze cu familia, trebuie să coopereze naţional şi internaţional cu instituţii similare şi trebuie să-şi adapteze permanent abordarea acestui fenomen, astfel încât răspunsul să fie pe măsura provocării”, a transmis Cătălin Predoiu. 
 
Ministrul a prezentat şi o situaţie a acţiunilor MAI pentru combaterea traficului de persoane. 
 
”Spre exemplu, în ultimul an, adică în anul curent, de la 1 ianuarie până la zi, Ministerul Afacerilor Interne a lansat 126 de acţiuni de mare amploare structurate pe combaterea traficului de persoane. În cadrul acestor acţiuni au fost efectuate 600 de percheziţii domiciliare pentru a identifica traficanţii de persoane, a identifica victime şi a pune în operă acţiunea nu numai de stopare a traficului, dar şi de recuperarea victimelor şi îngrijirea lor, recuperarea lor pe termen mediu şi lung. În urma acestor 600 de percheziţii domiciliare, multiple grupuri organizate au fost destructurate. Sunt în jur de 506 persoane care au fost supuse unor proceduri judiciare de diverse tipuri, 148 au fost arestate preventiv, 83 sunt în arest la domiciliu”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.
 
El a menţionat că MAI s-a orientat şi către activitatea de recuperare a câştigurilor provenite din activitatea de trafic de persoane, iar până în prezent Poliţia Română a confiscat aproape jumătate de milion de lei, 300.000 de euro, 77.000 de dolari. 
 
Cătălin Predoiu a mai afirmat că răul pleacă şi din societăţile noastre. 
 
”Ne-am propus în Uniunea Europeană, şi în Europa, în general, să avem un spaţiu de libertate, de securitate şi de justiţie. El nu va fi încheiat, nu va fi deplin, până când nu eradicăm aceste fenomene. Şi trebuie s-o spunem, răul pleacă şi din societăţile noastre. Dacă vorbim de trafic de droguri sau trafic de persoane, putem da vina la infinit pe cartelurile, eu ştiu, sud-americane sau din alte zone geografice care aduc droguri, trafică persoane şi aşa mai departe. Lucrurile astea se întâmplă în Europa, se întâmplă în ţările noastre şi cred că guvernele, miniştrii, formatori de opinie, societate civilă, trebuie să spună lucrurilor răspicat, parte din rău pleacă din societăţile noastre şi pleacă în forma acceptării unor astfel de fenomen”, a precizat ministrul. 
 
El consideră că fiecare adult are datoria să semnaleze aceste lucruri atunci când ele se întâmplă. 
 
”Deci, fiecare adult are o datorie, dincolo de atribuţiile profesionale şi instituţionale, ale instituţiilor, şi anume datoria să vegheze ca astfel de lucruri să nu se întâmple şi când află de ele, să semnaleze, să ia poziţie. Nu cere nimeni nimănui pe stradă să-şi rişte viaţa luptând cu un traficant de droguri sau un traficant de arme, dar poate vedea în Poliţie un partener, în Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, un partener. Poate împărtăşi această informaţie, poate coopera în scoaterea din societate, din rândurile noastre a acestor indivizi, care şi-au pierdut complet busola morală sau sunt amorali, pur şi simplu, nu mai văd clar ce este uman şi ce este incompatibil cu demnitatea umană”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.