Reprezentanţii Spitalului Clinic Colentina au precizat că unitatea medicală a raportat în aplicaţia Alerte MS 727 de decese COVID-19 până luni, la ora 9.00. Totodată, până la ora 14.00, au fost raportate în dinamică, imediat la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, un număr de 731 de decese. Precizările vin în urma afirmaţiilor fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu privind raportarea greşită a deceselor de coronavirus, el dând exemple Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2 din curtea Institutului "Ana Aslan".
Spitalul Clinic Colentina arată, într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază, că a devenit spital suport COVID în 27 martie 2020.
"În conformitate cu reglementările legale în vigoare, de la acea dată până în prezent Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicaţia informatică Alerte MS un număr de 727 decese COVID-19 (19.04.2021 ora 9.00). Totodată, au fost raportate în dinamică, imediat la DSPMB, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19 (19.04.2021 ora 14.00)", transmit reprezentanţii Spitalului Colentina.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, din nou, luni, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, dând exemple Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2 din curtea Institutului Ana Aslan.
”Există două platforme, o platformă în care raportează doar spitalele şi o a doua în care raportează şi spitalele, şi medicii de familie, prin DSP-uri. Numărul de decese în patforma în care raportează doar spitalele e semnificativ mai mare decât numărul de decese din paltforma în care ar trebui să raporteze toată lumea”, a declarat, luni, la EuropaFM fostul ministru Vlad Voiculescu.
Acesta a exemplificat cu Spitalul Colentina şi Spitalul ROL 2.
”Dacă ne uităm la spitalul Colentina, vedem că diferenţa e de sute de persoane, raportarea din platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul din platformă unde ar trebui să raporteze atât spitalele, cât şi medicii de familie, prin DSP-uri. (…) Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare şi cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanţ este Direcţia de Sănătate Publică, după care la capătul lanţului este Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică”, a mai declarat Voiculescu.
În replică, Ministerul Apărării a transmis că formaţiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcţionează ca spital COVID din luna aprilie 2020.
”Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaţionalizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formaţiunea medicală atât în Corona Forms, cât şi în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autorităţile care au acces în aceste baze de date, conform competenţelor legale”, a transmis Ministerul Apărării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.