Un număr de 54 de clădiri care aparţin unor unităţi de învăţământ din judeţul Prahova nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, printre acestea numărându-se corpuri de imobil în care se fac cursuri, săli de sport, dar şi internatul unlui liceu din Ploieşti. În cele mai multe dintre aceste cazuri, clădirile aflate în această situaţie nu au avut autorizaţia nici în anii trecuţi.
„Din evidenţele actuale, la nivelul judeţului Prahova funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 54 de clădiri cu destinaţia de unităţi de învăţământ, pe care le regăsiţi în lista alăturată, fiind vorba despre clădiri cu destinaţia de internat, săli de sport, corpuri de clădiri şi clădirea şcolii, atât din cadrul unor şcoli primare şi gimnaziale, cât şi din cadrul unor grădiniţe şi licee de pe raza judeţului nostru. Până în prezent, din totalul de 856 de clădiri, 164 de clădiri cu destinaţia de unităţi de învăţământ au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, 54 funcţionează fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu, iar 638 nu fac obiectul avizării”; transmite, vineri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.
Printre clădirile care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu se numără internatul Colegiului Naţional „Regina Maria” Ploieşti, sala de sport a Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” Ploieşti şi cea a Şcolilor generale „M. Eminescu” şi „Grigore Moisil” Ploieşti, un corp de clădire al Liceului Tehnologic de Transporturi Ploieşti, sala de sport şi un corp de clădire din cadrul Liceului Teoretic din Mizil, Liceul „Constantin Istrati” din Câmpina sau Grădiniţa „George Enescu” din Sinaia.
Instituţia precizează că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu „nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii”.
Avizele sau autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează, conform legislaţiei, pentru construcţii noi sau pentru extinderea, modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei imobilelor existente. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori, etc.
„Precizăm că unităţile de învăţământ nu intră sub incidenţa H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă îşi manifestă disponibilitatea acordării asistenţei tehnice de specialitate în vederea obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu”, mai transmit oficialii ISU Prahova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.