Autorităţile din Prahova anunţă că vor face săpături arheologice pe raza comunei Dumbrăveşti, aproape de zona în care a fost descoperit celebrul coif de la Coţofeneşti, furat din Muzeul Drents, din Olanda. Pentru că zona nu a fost niciodată descărcată arheologic după descoperirea coifului, arheologii prahoveni au cercetat terenul din avion şi au constatat că prezintă formaţiuni care nu par a fi naturale. Ulterior, au făcut şi cercetarea la sol şi au ajuns la concluzia că e posibil ca în zonă să fie vestigiile unei cetăţeţi getice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Anunţul privind cercetările arheologice a fost făcut pe Facebook de către prefectul judeţului Prahova Emil Drăgănescu.
„Astăzi am făcut primii paşi, alături de oameni deosebiţi, către un proiect de suflet pentru noi toţi! Iar aceşti paşi ne-au purtat peste zidurile îngropate ale unei cetăţi dacice,ale unor comori dacice! Din locurile acestea a strălucit, ieşind  din pământ după 2.000 de ani, maiestuos, inegalabil, unic, coiful NOSTRU de la Cotofeneşti! Proiectul nostru este un parteneriat între Prefectură,Consiliul Judeţean,Muzeul de Istorie,Societatea Mihai Viteazu,Primăria Dumbrăvesti şi nu numai! El urmăreşte ca în cel mai scurt timp să începem săpături arheologice aici,în locul în care coiful ne-a fost scos de cineva sau de ceva la suprafaţă!”, scrie prefectul Emil Dărgănescu. 
 
 
Directorul Muzeului de Istorie Prahova, Mihai Dumitrache, a declarat pentru News.ro că se presupune că pe dealurile din zona comunei Dumbrăveşti, pe raza căreia se află şi satul Coţofeneşti, sunt vestigiile unei cetăţi. 
„Este vorba despre ceea ce presupunem a fi o cetate getă din perioada plus sau minus a coifului de la Coţofeneşti. Nu putem, deocamdată, face o datare exactă. Cetatea este foarte aproape de locul unde s-a descoperit coiful şi sperăm că reuşim la vară să reuşim să facem săpături arheologice în acea zonă”, a declarat Mihai Dumitrache.
Acesta a precizat că în respectiva zonă nu s-a făcut descărcare arheologică. 
„Arheologul care a descoperit coiful doar a sondat zona, dar în deceniile care au urmat nu s-a făcut descărcarea arheologică. Recent s-a „scanat” terenul din avion şi au apărut formaţiuni artificiale care par făcut de mâna omului, nu naturale. Apoi s-a cercetat zona la sol şi presupunem că acolo este o cetate”, a precizat directorul Muzeului de Istorie Prahova.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.