Pompierii au intervenit în judeţele Bacău, Bihor şi Timiş, pentru decolmatarea fântânilor şi evacuarea apei din beciuri, subsoluri şi curţi inundate din cauza ploilor din ultimele 24 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 3.000 pompieri cu aproape 1.000 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină şi în următoarele ore, în judeţele unde au fost emise avertizări de ploi şi de inundaţii, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Avertizarea cod galben de ploi şi vijelii emisă pentru 28 de judeţe a intrat în vigoare luni  dimineaţă şi este valabilă până marţi, la ora 18.00. Totodată, conform avertizărilor hidrologilor, de luni dimineaţă şi până marţi, la ora 18.00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe bazine hidrografice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În judeţele aflate sub avertizare, pompierii şi reprezentanţii autorităţilor locale vor verifica zonele care ar putea fi afectate de inundaţii, în special cursurile şi acumulările de apă, precum şi lucrările de apărare.

Foto: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş
Foto: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş

În zonele montane, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, în vestul Olteniei şi nordul Moldovei precipitaţiile pot ajunge, izolat, la 50-60 de litri pe metru pătrat, în zonele cu risc de inundaţii fiind pregătite grupe operative ale ISU pentru intervenţie imediată.

Oamenii din judeţele aflate sub avertizare sunt sfătuiţi să ia măsurile necesare pentru a evita sau a limita posibilele pagube care ar putea fi produse de ploile torenţiale şi de vijelii, cunoscând că în astfel de situaţii există riscul prăbuşirii de arbori sau panouri publicitare, ori desprinderii de elemente ale acoperişurilor imobilelor. De asemenea, autoturismele trebuie să fie parcate în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube.

Monitorizarea şi coordonarea echipelor de intervenţie va fi făcută prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.