Jandarmii, poliţiştii, pompierii şi poliţiştii de frontieră le pot da amenzi celor care de joi nu respectă legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise. Ministerul Afacerilor Interne atrage atenţia că sesizările nu reprezintă o urgenţă şi nu trebuie apelat numărul 112 pentru astfel de abateri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un ordin al Ministrului Afacerilor Interne stabileşte cine poate să dea sancţiuni conform noii legislaţii privind fumatul în spaţiile publice.

Astfel, pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege: agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române (în aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierei); personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au arătat, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că nu s-a stabilit un plan de măsuri astfel încât să fie organizate acţiuni punctuale, ci doar în cursul activităţilor de rutină vor fi aplicate şi prevederile noii legi.

"În cadrul acţiunilor prioritare pe care le desfăşoară zilnic pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalităţii, asigurarea ordinii publice şi salvarea de vieţi omeneşti, structurile MAI vor avea în vedere şi aplicarea prevederilor Legii nr.  15/2016. Sesizările primite vor fi prioritizate, în funcţie de importanţa misiunilor din competenţă”, potrivit sursei citate. 

Pe lângă faptul că nu vor fi prioritizate decât în funcţie de celelalte misiuni, reprezentanţii MAI spun şi că sesizările nu trebuie făcute la numărul de urgenţă 112, deoarece reclamaţiile privind fumatul în spaţiile publice nu sunt un pericol iminent.

"Se va pune accent pe responsabilizarea persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la avertizarea clienţilor  cu privire la faptul că fumatul este interzis în spaţiile publice închise. Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către structurile de Poliţie Locală sau către structurile MAI. Sesizările nu se fac la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile oamenilor” mai arată sursele citate.

Şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că va intensifica în special activităţile de prevenire.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut, la nivel naţional, 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul”, spun reprezentanţii IGSU.

Poliţiştii de frontieră vor putea da amenzi dacă în timpul misiunilor de supraveghere şi control la puncte de trecere ale frontierei şi pe o zonă de 30 de kilometri de la linia de frontieră spre interiorul ţării vor constata încălcări ale legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

"Pe timpul desfăşurării misiunilor specifice de supraveghere şi control ale frontierei de stat în zona de competenţă (puncte de trecere ale frontierei şi 30 de kilometri de la linia de frontieră spre interiorul ţării), poliţiştii de frontieră vor aplica prevederile acestui act normativ”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă.

Poliţia de Frontieră a identificat şi spaţii unde fumatul este permis şi a desemnat persoane din cadrul instituţiei responsabile cu respectarea legii.

Fumatul este interzis, din 17 martie, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

De asemenea, de joi nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

Persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei.

Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.