Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice de la Poliţia Română au efectuat, în perioada 3 – 24 noiembrie 2023, 621 de percheziţii domiciliare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 95 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În perioada 3 – 24 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 621 de mandate de percheziţie domiciliară, precum şi 149 de mandate de aducere, în dosare penale ce vizează infracţiuni economice. În cauzele penale instrumentate, faţă de 43 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 66 de acţiuni de amploare. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 95.484.302,62 de lei”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 2.066.100 de ţigarete, 1.423 de kilograme de tutun, 1.674 de litri de alcool, 2.863.648 de lei, 69.035 de euro, 170 USD, 2.208 grame de bijuterii, 4.895 de kilograme de deşeuri, 8.900 de litri de combustibil şi alte bunuri în valoare de 2.034.000 de lei

La data de 16 noiembrie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 35 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la persoane cercetate cu privire la ilegalităţi comise în legătură cu activităţi de curierat (în principal livrare de mâncare) şi transport alternativ de persoane.

În cele 8 dosare penale în care au fost desfăşurate activităţi procedurale, 14 persoane bănuite sunt cercetate cu privire la săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019 - 2023, persoanele în cauză, prin intermediul a 30 de societăţi comerciale pe care le-ar fi administrat în drept sau în fapt, ar fi acţionat pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile în cazul unor venituri de natură salarială, care ar fi fost plătite salariaţilor acestor societăţi (în mare parte cetăţeni provenind din Asia), dar şi prin omisiunea evidenţierii unor venituri sau prin înregistrarea de achiziţii fictive.

Prejudiciul cauzat este estimat la 12.260.000 de lei, mai spune sursa citată.

Percheziţiile au avut ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea şi conducerea celor în cauză la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice - D.G.P.M.B. şi I.P.J. Ilfov.

Totodată, aceştia au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi al poliţiştilor Institutului Naţional de Criminalistică şi ai Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, la data de 14 noiembrie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 42 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea, la locuinţele unor persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul comercializării deşeurilor de materiale reciclabile feroase şi neferoase.

În cele două dosare penale, sunt efectuate cercetări faţă de 28 de bănuiţi, persoane fizice şi juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, bănuiţii ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale.

De asemenea, în calitate de furnizori ai societăţilor administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ar fi omis să evidenţieze în contabilitate livrări către diverşi parteneri beneficiari.

Astfel, a fost stabilit că bănuiţii ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în cauză au fost dispuse măsuri legale.

Percheziţiile au avut ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea şi conducerea bănuiţilor la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acţiune au participat poliţiştii din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice - D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov şi I.P.J. Vâlcea, aceştia beneficiind de sprijinul de specialitate al specialiştilor criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.