Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice de la Poliţia Română au efectuat, în perioada 1 – 15 iunie, 56 de percheziţii. Au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de peste 7 milioane lei, în cadrul dosarelor penale întocmite unor persoane bănuite de infracţiuni economice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, „în perioada 1 - 15 iunie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 56 de mandate de percheziţie domiciliară, în dosare penale ce vizează infracţiuni economice. În cauzele penale instrumentate, faţă de 10 persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 9 acţiuni de amploare. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 7.094.118 lei”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 1.399.960 de ţigarete, bunuri în valoare de 2.517.369 de lei, precum şi 930.991 de lei şi 110.580 de euro.

De exemplu, la data de 13 iunie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Dâmboviţa, sub coordonarea unui procuror de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au pus în executare 19 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Dâmboviţa, Sibiu, Timiş, Alba, Maramureş, Constanţa, Braşov şi în municipiul Bucureşti, la zece persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, obţinerea ilegală de fonduri şi înşelăciune.

Conform sursei citate, din cercetări a reieşit faptul că, în perioada iunie 2020 - ianuarie 2021, prin intermediul a şase societăţi comerciale, bănuiţii ar fi solicitat fonduri garantate de stat pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi ar fi falsificat documente, în vederea obţinerii de finanţări de la diverse unităţi bancare, cu intenţia vădită de a nu returna împrumutul.

Prejudiciul cauzat este de 1.180.000 de lei.

Sursa menţionată mai precizează că, în cazul prezentat, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Un alt caz este cel din data de 14 iunie, în care poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4 au pus în aplicare 10 mandate de percheziţie domiciliară, în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au realizat o acţiune de prindere în flagrant delict, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea de infracţiuni în domeniile contrabandei şi proprietăţii intelectuale.

În fapt, în perioada decembrie 2022 - prezent, mai multe persoane ar fi comercializat, prin intermediul unor firme de curierat, aproximativ 4.000 de colete ce conţineau diferite produse, cu însemne identice cu cele ale unor mărci înregistrate, susceptibile a fi contrafăcute şi despre care exista suspiciunea rezonabilă că ar fi fost introduse în ţară prin sustragere de la control vamal.

De asemenea, o parte dintre bănuiţi ar fi distribuit aceste mărfuri şi în regim en-gros altor persoane, în vederea comercializării, care ar fi efectuat livrări tot prin intermediul firmelor de curierat.

Din cercetări, a fost stabilit că prejudiciul este estimat la 1.000.000 de lei.

În urma efectuării percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate bunuri ce au legătură cu activitatea infracţională, respectiv aproximativ 50.000 de perechi de încălţăminte, 3.000 de parfumuri, 1.000  de genţi de damă, 20.000 de articole textile şi accesorii, precum şi 6.000 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Poliţia Româna mai precizează că „efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Al treilea exemplu este cel din 13 iunie a.c., când poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au pus în executare 5 mandate de percheziţie, în judeţul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi contrabandă calificată.

Astfel, în baza delegării procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova au efectuat 5 percheziţii domiciliare, la sediul unui operator economic, dar şi la locuinţele unor persoane bănuite că, în perioada martie - mai 2023, ar fi pretins şi primit sume de bani, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în privinţa luării măsurilor legale aplicabile în cazul staţionării neregulamentare a autovehiculelor.

Un număr de 16 persoane au fost conduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în baza mandatelor de aducere emise.

Sursa amintită mai spune că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală şi de prezumţia de nevinovăţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.