Poliţia de Frontieră a anunţat că aproximativ 30 de milioane de persoane au tranzitat punctele de frontieră în timpul sezonului estival, iar cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde au trecut 10 milioane de persoane.
Poliţia de Frontieră a transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că în timpul sezonului estival aproximativ 3.800 poliţişti de frontieră au fost la datorie, iar în aceeaşi perioadă au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum şi de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat.
„A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, iar în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Acolo unde situaţia a impus-o au fost folosite, inclusiv, echipamentele mobile de control aflate în dotarea poliţiştilor de frontieră.
Efectivele Gărzii de Coastă au asigurat controlul frontierelor maritime, monitorizarea şi supravegherea maritimă pentru siguranţa şi securitatea la Marea Neagră”, a anunţat Poliţia de Frontieră.
Astfel, în perioada sezonului estival (01 iunie - 31 august 2023), prin punctele de frontieră au efectuat formalităţile de control aproximativ 29.800.000 persoane, dintre care 14,1 milioane pe sensul de intrare şi 15,7 pe sensul de ieşire, cetăţeni români şi străini. De asemenea, au tranzitat frontiera peste 7.500.000 mijloace de transport, 3,5 milioane pe intrare şi 4 milioane pe ieşire.
„În continuare, cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile aproximativ 10 milioane de persoane pe ambele sensuri de deplasare. Valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi la graniţa cu Bulgaria care a fost tranzitată de 7 milioane de persoane, dar şi în punctele aeroportuare, pe unde au efectuat formalităţile de frontieră 6,8 milioane persoane”, a mai precizat sursa citată.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat 690 cetăţeni străini, care încercau să intre ilegal în ţara noastră.
Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 3.170 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria.
Poliţiştii de frontieră au mai precizat că în timpul sezonului estival au fost constatate 2.985 infracţiuni, principalele domenii în care au fost depistate fapte de natură infracţională fiind: trecere ilegală a frontierei de stat – 1.471 infracţiuni; fals si uz de fals, fals privind identitatea – 333 infracţiuni; regimul circulaţiei rutiere– 328 infracţiuni; dreptul de proprietate intelectuală – 206 infracţiuni.
De asemenea, poliţiştii au amendat 2.983 de persoane în valoare de 2.970.879 lei.
Poliţia de Frontieră a mai transmis că pe linia traficului ilegal cu ţigări, în timpul sezonului estival, au fost reţinute în vederea confiscării 2.192.851 pachete ţigări, în valoare de 39.347.241 lei, din care 199.226 pachete ţigări provenite din infracţiuni de contrabandă.
„În ceea ce priveşte încălcarea dreptului de proprietate intelectuală poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate în valoare de 75.402.414 lei.
Pe linia traficului cu autoturisme furate - în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 58 de mijloace de transport suspecte a fi furate (46 autoturisme, 5 camioane, 5 microbuze şi 2 remorci)”, a mai precizat Poliţia de Frontieră.
De asemenea, în privinţa transportului ilegal al deşeurilor, poliţiştii de frontieră au desfăşurat acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.
„Fie în intervenţii punctuale, fie în cadrul unor acţiuni de amploare, desfăşurate în colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Direcţia Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 1.846 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, plastic, carton, hârtie, şi piese auto”, mai precizează comunicatul.
În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră a acţionat în sistem integrat alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport în mod eficient, dar şi pentru gestionarea cazurilor apărute.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.