O companie japoneză va realiza, anul viitor, un studiu de fezabilitate pentru modernizarea Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică din Bucureşti, spune Primăria Capitalei. Investiţia în modernizare, estimată la aproximativ 100 de milioane de euro, va fi asigurată printr-un împrumut de la Guvernul japonez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul Capitalei Gabriela Firea şi ministrul Energiei Toma Petcu au semnat, joi, cu preşedintele firmei Itochu Corporation, Hiroyuki Trubai, un memorandum de înţelegere privind crearea unui parteneriat pentru modernizarea Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică (SACET) al Capitalei, compania japoneză urmând să realizeze un studiu de fezabilitate în acest sens.

„Prin semnarea acestui memorandum, Itochu Corporation se angajează ca în trimestrul I al anului 2018 să elaboreze un studiu de fezabilitate prin care să se propună introducerea în SACET Bucureşti a unor tehnologii de vârf la nivel mondial de producere eficientă a energiei termice necesare încălzirii şi alimentării cu apă caldă menajeră a populaţiei Capitalei. Pe lângă eficientizarea serviciului public de alimentare cu căldură a populaţiei Capitalei, aceste noi tehnologii vor contribui şi la reducerea semnificativă a impactului termocentralelor din Bucureşti asupra mediului înconjurător, atât în ceea ce priveşte emisiile poluante, cât şi a gazelor cu efect de seră”, spune primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit municipalităţii, studiul de fezabilitate va urmări implementarea „Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti”, aprobată în acest an de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), atât pentru actualele CET-uri, cât şi pentru alte trei noi ce vor fi amplasate în zona de nord-est a Capitalei.

Costurile pentru studiul de fezabilitate vor fi suportate de Guvernul Japoniei, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei, iar dacă soluţiile descoperite în urma studiului vor fi acceptate de partea română, finanţarea, pentru modenizare – estimată la peste 100 de milioane de euro - va fi făcută dintr-un împrumut acordat de Guvernul japonez prin Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională.

„Semnarea acestui memorandum reprezintă un prim pas important în viitoarea colaborare cu municipalitatea Bucureştiului şi sper că toate aceste măsuri ce se doresc a fi implementate de semnatarii documentului să contribuie la modernizarea cât mai rapidă a serviciilor destinate bucureştenilor”, a spus, la rândul său, preşedintele firmei japoneze Itochu Corporation, Hiroyuki Tsubai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.