Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, îndeamnă, într-o postare pe Facebook referitoare la fetiţa de opt ani din Mehedinţi, ca aceasta să fie ascultată pentru a spune ce îşi doreşte. "Ascultaţi-o şi pe Sorina! Copiii ştiu unde le este cel mai bine. Sorina este singura care ştie ce simte, unde doreşte şi cu cine doreşte să meargă la drum. Opriţi-vă şi ascultaţi-o şi pe Sorina!", afirmă ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ascultaţi-o si pe micuţa Sorina! Citesc cu stupoare si mâhnire despre cazul fetiţei de 8 ani dată spre adopţie unei familii care locuieşte în America. Nu vreau sa comentez deciziile reprezentanţilor justiţiei, nu am facut-o niciodată, nici speculaţiile privind motivele pentru care familia maternală doreşte să păstreze copilul sau familia din SUA să forţeze o adopţie. Cu toate acestea nu pot să nu intreb ce fel de justiţie ne dorim pentru noi şi copiii noştri? Una care ucide vise si lasă răni adânci în conştiinţa unui copil în formare?", afirmă Sorina Pintea, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

Ea spune că vrea să facă un apel, ca mamă a trei copii: "Copiii nu sunt obiecte care pot fi mutate dintr-un loc în altul oricând, să nu uităm asta!".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Haideţi să ne oprim şi să ascultăm glasul copiilor noştri, haideţi să ne păstrăm copiii lângă noi, acasă. Putem să avem grijă de ei, să îi educam, şi, mai presus de toate, să îi iubim, să îi preţuim, pentru că interesul copilului trebuie sa primeze. Ascultaţi-o şi pe Sorina! Copiii ştiu unde le este cel mai bine. Sorina este singura care ştie ce simte, unde doreşte şi cu cine doreşte să meargă la drum. Opriţi-vă şi ascultaţi-o şi pe Sorina!", adaugă Pintea.

Poliţiştii din Mehedinţi au făcut, vineri, o percheziţie domiciliară la o familie din Baia de Aramă, pentru a lua o fetiţă de 8 ani.

Potrivit presei locale, fetiţa se numeşte Sorina şi a fost crescută de un asistent maternal de aproape şapte ani. Fetiţa ar fi fost înfiată de o familie din America, cu cetăţenie română, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova.

Acţinea de vineri a fost filmată de apropiaţii familiei care a crescut fetiţa, iar imaginile au fost postate pe Facebook, stârnind un val de recaţii negative.

Pe imagini se poate vedea cum fetiţa plânge, se ascunde în spatele femeii, se prinde de hainele acesteia şi strigă ”mami, nu vreau să plec”.

Sute de persoane au comentat, cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

"Poliţiştii I.P.J. Mehedinţi au fost delegaţi, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Percheziţia a avut loc într-o locaţie unde se afla un minor care a fost dat spre adopţie prin hortărâre judecătorească definitivă", precizează Poliţia Română.

Conform sursei citate, toate activităţile de la faţa locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul poliţiştilor prezenţi în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic.

"În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la faţa locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane. Aşadar, reiterăm faptul că principala misiune a poliţiştilor a fost asigurarea şi menţinerea unui climat de linişte în zonă, iar în interiorul locuinţei au intrat 3 poliţişti care au însoţit procurorul de caz şi reprezentaanţi ai DGASPC", mai precizează Poliţia.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că adopţia fetei de opt ani din Baia de Aramă luată, vineri, de poliţişti din locuinţa asistentului maternal a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi anunţă că se vor face verificări în acest caz. "Imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. (...) Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide", mai spune ministrul.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi arată că nu a fost informată despre preluarea fetei din Baia de Aramă de către familia adoptivă şi nu a fost solicitată prezenţa unui reprezentant al instituţiei. DGASPC mai arată că ”prin Decizia Curţii de Apel Craiova din data de 23.04.219 s-a încuviinţat adopţia la familia adoptatoare, aceştia devenind părinţii minorei şi singurii îndreptăţiţi să exercite drepturile şi obligaţiile părinteşti".

Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce presa a relatat că un procuror al instituţiei ar fi bruscat-o pe fata de opt ani luată de la locuinţa asistentului maternal din Baia de Aramă. Verificările vizează modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în acest caz, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare de vineri.

La rândul său, Parchetul Curţii de Apel Craiova prezintă istoricul cazului, arătând că asistentul maternal îşi pierduse această calitate şi refuzase în repetate rânduri să o ducă pe copilă la părinţii adoptivi sau la DGASPC Mehedinţi. Totodată ei arată că fata a fost dusă la IML Craiova pentru a fi examinată şi că până în prezent ea se simte bine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.