Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea spune că pentru transplantul lui Călin Farcaş, tânărul din Braşov care a murit luni seară după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân, statul român avea banii alocaţi încă din 2017, însă nicio clinică din ţările care fac parte din Eurotransplant la care s-a solicitat ajutor nu a acceptat cazul. Pintea a precizat că unitatea medicală din India despre care vorbea tânărul într-o postare de pe pagina sa de Facebook nu acceptase să-i facă operaţie de transplant, ci doar o evaluare, însă starea în care se afla nu-i permitea transportul până acolo. Referitor la protocolul cu Eurotransplant, ministrul Sănătăţii a spus că România nu şi-a respectat atribuţiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vizavi de Eurotransplant, România are un acord valabil cu Eurotransplant. Acest acord a fost încheiat în 2017. Din păcate, România nu şi-a respectat atribuţiile şi contribuţiile pe care ar fi trebuit să le facă Eurotransplantului, astfel încât să poată să adere la această organizaţie ăn calitate de membru prim. Adică România trebuia să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni au plecat spre Eurotransplant”, a explicat marţi ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai spus că statul român a negociat anul trecut cu clinica AKH din Viena cinci locuri pe lista de aşteptare pentru transplant şi alte cinci pentru acest an. Anul trecut s-a făcut un singur transplant, dar cum lista de aşteptare a fost plină, Călin Farcaş a fost pus în aşteptare anul acesta. La începutul lui 2018, însă, AKH Viena a anunţat că nu mai primeşte niciun pacient din străinătate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Lucrurile au fost foarte clare, AKH nu a luat niciun pacient acest an. Eu cred că în continuare că putem avea o colaborare cu AKH. Acum două luni am dat o decizie consilierului meu pe probleme de transplant pentru a avea negocieri cu Austria şi Germania. Lucrurile merg înainte. Poate nu se va rezolva atât de repede cât ne-am dori”, a explicat Sorina Pintea.

Ministrul a spus, referitor la tânărul din Braşov, că pentru România nu era problemă de bani, în condiţiile în care plata pentru transplantul lui a fost acceptată încă din 2017. Cu toate acestea, clinica din Viena a transmis României un răspuns negativ, în timp ce Belgia şi Germania nici nu au răspuns. De asemenea, a precizat ministrul, clinica din India despre care vorbea Călin Farcaş pe Facebook nu l-a acceptat pentru transplant, ci doar pentur o evaluare.

"Bani pentru acest transplant existau. Apoi am înţeles că a fost o strângere de fonduri pentru ca acest pacient să meargă în străinătate, dar repet, statul român punea banii. Şi singura clinică care am înţeles că l-a acceptat a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare. În ultima perioadă s-au făcut solicitări din partea pacientului, din partea familiei pentru a putea da un acord de transport. Acord pe care medicii de la Marius Nasta nu l-au dat. Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport. Dar India nu promisese transplantul, ci doar evaluarea”, a explicat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, în România sunt 31 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân.

Călin Farcaş, în vâsryă de 29 de ani, diagnosticat cu tensiune arterială pulmonară şi care supravieţuia conectat la un aparat cu oxigen a murit luni seară, la Institutul Marius Nasta din Capitală. El aştepta de doi ani să facă un transplant de plămâni, deşi strânsese banii pentru operaţie în urma unei campanii de donare iniţiată pe Facebook. La începutul lunii mai, tânărul scria pe pagina sa de Facebook că a găsit o clinică în India la care poate să se opereze şi punea la punct ultimele detalii pentru călătorie. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara anterior, la Digi 24, că nu are detalii despre clinica din India, însă din informaţiile sale, tânărul fusese evaluat şi primise acceptul pentru transplant în una dintre ţările Eurotransplant, însă a fost prea târziu pentru el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.