O petiţie pentru ca Octav Bjoza să fie repus în funcţia în subsecretar de stat din care a fost demis prin decizia prim-ministrului a fost lanstă miercuri, De asemenea, semnatarii mai cer ca prim-ministrul Florin Cîţu să-i prezinte scuze lui Bjoza, precum şi celor pe care i-a ofensat prin gestul său. Liderul PNL Ludovic Orban este avertizat cu privire la consecinţele incalculabile ale deciziei prim-ministrului, inclusiv în plan electoral. Petiţia este semnată, printre alţii, de realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, istoricul Marius Oprea, actriţa Manuel Hărăbor, Leontin Iuhas - fiul luptătoarei Doina Cornea, Gabriel Andreescu - disident luptător împotriva regimului Ceauşescu, deputatul PNL Florin Roman, parlamentari PSD şi AUR, preşedinţi de asociaţii ale foţtilot deţinuţi politic, fişti deţinuţi politic sau urmaşi ai acestora.
”Cerem primului ministru Florin Câţu să revină deîndată asupra acestei decizii iraţionale şi să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR şi domnului Octav Bjoza. Cerem domnului Ludovic Orban să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică şi morală pe care o poartă, în calitate de preşedinte al PNL, pentru consecinţele incalculabile pe care decizia Guvernului Câţu le atrage după sine şi care nu vor rămâne nesancţionate în primul rând de electoral”, afirmă semnatarii petiţiei adresate Guvernului şi liderului PNL Ludovic Orban.
Ei se declară indignaţi de decizia premierului liberal Florin Câţu de destituire a lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Timp de şapte ani, din 2014, de când foştii deţinuţi politici au reuşit cu greu să obţină un post de subsecretar de stat, preşedintele AFDPR a reprezentat cu demnitate şi profesionalism, în ţară şi în străinătate, pe luptătorii anticomunişti şi urmaşii acestora. În tot acest timp, în ciuda vârstei sale, domnul Octav Bjoza şi-a dăruit fără odihnă fiecare clipă luptei pentru perpetuarea Memoriei Rezistenţei, terfelite de urmaşii celor care au instaurat comunismul, precum şi drepturilor confraţilor săi de luptă şi copiilor acestora, fiind permanent pe drumuri, între Secretariatul de stat şi AFDPR, între locuri din ţară unde susţinea conferinţe, participa la săpăturile de căutare a osemintelor celor exterminaţi de comunişti, ori se dedica altor şi altor cauze ale confraţilor săi”, scriu iniţiatorii petiţiei, adăugând că ştiau că ”integritatea domnului Octav Bjoza nu a fost niciodată pe placul politicienilor, mai ales că nu ezita să ia atitudine nici în faţa deciziilor greşite ale guvernelor din care făcea parte”, ”dar nimeni până acum nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foştilor deţinuţi politici din executivul RomânieiŢ.
În opinia lor, Bjoza plăteşte pentru atitudinile sale din ultimii ani împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomunişti şi drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia şi deturnării sale de la rostul iniţial: investigarea onestă a crimelor comunismului. Dar şi pentru curajul de a critica iraţionalele acţiuni ale unor politiceni de a perpetua măsurile persecutorii şi împotriva copiilor luptătorilor în Rezistenţă.
”Ne întrebăm însă dacă Guvernul României realizează că, prin această ofensă adusă comunităţii foştilor deţinuţi politici, luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu face decât să redeschidă în societatea românească răni pe care le credeam cu toţii vindecate. Cui serveşte redeşteptarea în societate a unor demoni care ne-au bântuit jumătate de secol şi care ar fi trebuit pe veci adormiţi prin asumarea cu responsabilitate a trecutului totalitar? Iată de ce, prin acest protest cerem Guvernului României, primului minstru Florin Câţu, să înceteze această joacă iresponsabilă cu amintirile dureroase pe care sute de mii de români le poartă în suflete ca pe un doliu în urma vieţilor frânte şi tinereţii distruse ale unei întregi generaţii care a îndrăznit să se opună comunismului. Guvernul României trebuie să servească poporului român, intereselor sale fundamentale. Iar ofensarea, prin eliminarea reprezentării la nivel institutional, a unei comunităţi atât de numeroase şi mai ales proieminente moral, precum aceea a foştilor deţinuţi politici, a luptătorilor anticomunişti şi urmaşilor acestora, nu este de natură să aducă nimic bun în această ţară.”, se mai arată în textul petiţiei.
Până la această oră petiţia are susţinerea a peste 1.100 de persoane.
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România Octav Bjoza a fost demis luni din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989. ”A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”,şi-a argumentat premierul Florin Cîţu decizia, referindu-se la un comunicat emis de asociaţia condusă de Bjoza referitor la Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparaţii materiale copiilor foştilor deţinuţi politici, deportaţi, prizonieri şi la propunerea ca prevederile legii să nu se aplice ”persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfăşurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, precum şi copiilor acestora”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.