Peste două mii de persoane participă, marţi seară, la evenimentul ”Marşul Chitarelor” organizat în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv. Oamenii au plecat din Piaţa Unirii şi au urmat în tăcere traseul până la clubul unde în urmă cu trei ani a avut loc cea mai mare tragedie din istoria recentă a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Manifestarea este organizată de Asociaţia Colectiv GTG 30.10 şi a debutat la ora 19.00.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

”Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toţi o avem. Poate nu este vizibilă, dar ştim că există. Când sufletul se înalţă ne ajutăm de coarde de chitare şi vorbim cu ei. Atunci ştim că toţi cei 64 ne ascultă”, este mesajul transmis de organizatori.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În Piaţa Unirii s-au strâns pentru început mai puţine persoane care au pornit într-un marş tăcut, cu gândul la tinerii care au pierit în seara incendiului, dar şi ulterior din cauza rănilor.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Pe drum li s-au alăturat tot mai mulţi bucureşteni dornici să-şi amintească de cei care au murit, dar şi să fie alături de cei care încă suferă, fie din cauza rănilor, fie din cauză că au pierdut pe cineva drag.

În faţa Clubului Colectiv au ajuns peste două mii de persoane care depun candele aprinse şi flori. Fiecare dintre cei care participă la eveniment a spus o rugăciune pentru cei care nu mai sunt. 

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

În mai multe oraşe din ţară - Timişoara, Cluj-Napoca sau Sibiu - sunt organizate, marţi seară, acţiuni de comemorare a victimelor din Colectiv. 

Trei ani au trecut de la incendiul din clubul Colectiv. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului.

„Nu avem nimic”, spun ei, nici spitale pentru arşi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în cCubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis.

"Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv", spunea atunci Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Au fost începute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu există niciun vinovat.

În 3 noiembrie 2015, mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.