Peste 30 de grupuri civice condamnată comportamentul forţelor de ordine de la protestul de miercuri seară din Piaţa Victoriei, spunând că a existat o violenţă nejustificată din partea jandarmerilor. Grupurile susţin că există un derapaj instituţional al forţelor de ordine de la misiunea de prevenire a violenţei la provocarea acesteia şi ce demisia ministrului de Interne Carmen Dan, comandatului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş şi directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB), Alin Mastan. De asemenea, ele anunţă protest în faţa sediului Ministerului de Interne joi după-amiază, care va continua seara în Piaţa Victoriei.
„Jandarmeria Română este o instituţie aflată în slujba cetăţenilor, nu un instrument al inculpaţilor sau al partidelor. Nimeni nu poate îngenunchea instituţii şi legi, nimeni nu poate abuza cetăţenii şi presa liberă după bunul plac, într-o Românie democrată. Condamnăm cu fermitate violenţa nejustificată a forţelor de ordine în zona adiacentă Pieţei Victoriei în seara de 20 iunie”, transmit grupurile civice.
Acestea cer anchetarea celor vinovaţi de aceste violenţe şi demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, a comandantului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, şi a directorului Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reprezentanţii grupurilor civice spun că în Piaţa Victoriei s-a folosit excesiv forţa, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene. De asemenea, spun ei, la protestul din Parlament s-ar fi încercat intimidarea persoanelor prezente, iar jurnaliştii au fost şi ei agresaţi.
„Am asistat aseară în Piaţa Victoriei din Bucureşti la abuzuri, folosirea excesivă a forţei, a gazelor şi lichidelor iritante şi la adevărate fapte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor care protestau paşnic de către jandarmi în uniformă şi în civil. De asemenea, ieri la Palatul Parlamentului s-a încercat intimidarea celor 12 persoane care părăseau clădirea după protestul de acolo, iar jurnaliştii care au încercat să discute cu domnul Liviu Dragnea şi colegii dumnealui au primit pumni şi coate de la parlamentari transformaţi în veritabile gărzi de corp pentru liderul partidului din care fac parte. Toţi cei vinovaţi de un asemenea comportament, inadmisibil într-o Românie europeană şi democrată, trebuie să răspundă în faţa legii”, se arată în comunicatul de presă transmis de grupurile civice, care spun că este un „derapaj instituţional al forţelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenţei la provocarea acesteia”.
De asemenea, ele consideră că procurorii ar trebui să se autosesizeze cu privire la modul în care au acţionat jandarmii în cazul celor care au protestat miercuri seară, dar şi în privinţa jurnalistului german care a fost ridicat de forţele de ordine şi dus la secţia de poliţie, unde a şi fost amendat cu 500 de lei.
„Având în vedere că în Piaţa Victoriei nu existau violenţe şi singurele incidente au fost cele provocate de jandarmi, solicităm explicaţii cu privire la: motivele pentru care au fost reţinute şi brutalizate atâtea persoane, de ce s-a blocat accesul dinspre Bulevardul Aviatorilor, de ce s-au folosit gaze şi lichide iritante, de ce au intervenit jandarmi îmbrăcaţi în civil. De asemenea, cerem public explicaţii cu privire la dispozitivul de jandarmi folosit şi dacă acesta a cuprins jandarmi aduşi din alte localităţi. Este important ca cetăţenii români să fie informaţi cine a dat ordin pentru acţiunile descrise mai sus”, mai spun manifestanţii.
Ei anunţă protest faţă de violenţele Jandarmeriei în faţa Ministerului de Interne între orele 15.30 şi 16.30, urmând ca joi seară protestul să se mute în Piaţa Victoriei.
„Este nevoie ca fiecare jandarm care a acţionat în mod violent să răspundă în faţa legii şi solicităm deschiderea unor anchete interne cu privire la toţi cei implicaţi în acţiuni abuzive. Considerăm imperios necesară asumarea răspunderii pe linie instituţională pentru aceste abuzuri”, spun protestatarii.
Grupurile civice semnatare sunt #activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia culturală NOUL Horizont din Valencia, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia România Vie, Corupţia ucide, Declic, Grupul Evident Deva, Geeks for Democracy, #Insist, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Iaşul nu tace, One Vision: Rezist, Reset, #REZISTENŢA, #Rezist Berlin, #Rezist Bruxelles, #Rezist Budapesta, Rezist în Bacău, Rezistenţa în Valencia, #Rezist Constanţa, #Rezist Dublin, #Rezist Liguria, #Rezist Lyon, #Rezist Marseille, #Rezist Milano, #RezistWMW Birmingham, #Rezist Zürich, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, VăVedem din Bucureşti şi Vă Vedem din Iaşi.
Peste 4.000 de oameni au protestat miercuri timp de aproximativ cinci ore, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de modificarea codurilor penale. În timpul protestelor, au avut loc altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, opt persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie. Manifestaţia a degenerat după ora 21.00, după ce mai mulţi protestatari au vrut să se aşeze pe carosabil pe bulevardul Aviatorilor, care era închis circulaţiei rutiere, şi au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi.
Printre persoanele duse la secţie a fost şi jurnalistul german Paul Wagner, care a realizat un documentar despre Liviu Dragnea, în judeţul Teleorman, intitulat "Aici nu-l avem decât pe Dragnea".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.