Un număr de 211 amenzi în valoare totală de 38.500 de lei şi 295 de avertismente au fost aplicate la nivel naţional pentru încălcarea prevederilor legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, intrată în vigoare din 17 martie, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în cursul acestei săptămâni au fost făcute şi verificări legate de modul în care sunt respectate prevederile Legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

Conform evidenţelor IGSU, de la intrarea în vigoare a prevederilor acestui act normativ, Poliţia locală şi structurile competente din Ministerul Afacerilor Interne au aplicat, la nivel naţional, 295 de avertismente şi 211 amenzi, în valoare de 38.500 de lei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, în această săptămână au fost făcute 1.846 de controale la nivel naţional în cluburi, baruri, discoteci, săli de cinema, săli de spectacole şi unităţi turistice, vizând modul în care sunt respectate măsurile de apărare şi stingere a incendiilor. În urma acestor controale, au fost date 3.662 de sancţiuni  - 3.199 de avertismente şi 463 de amenzi în valoare de 1.099.603 de lei.

Începând din 17 martie, fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. De asemenea, nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive. Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

În toate instituţiile şi unităţile publice trebuie puse indicatoare cu “Fumatul interzis” şi cu simbolul internaţional, respectiv o ţigaretă barată de o linie transversal, iar persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei.

Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea problemelor. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei.

Sesizările în cazul celor care fumează în spaţii publice închise se fac la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), şi la Poliţie, inclusiv la Poliţia Locală. Acestea sunt şi autorităţile care pot să dea amenzi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.