Peste o sută de oameni - susţinători ai Guvernului Grindeanu - protestează, duminică seară, pentru a opta zi consecutiv, în faţa Palatului Cotroceni, unde cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Şi în Piaţa Victoriei au început să se adune câteva zeci de persoane, în cea de a treisprezecea zi de proteste antiguvernamentale declanşate după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze "cel mai mare tricolor uman".
La acestă oră, aproximativ 100 de oameni protestează în faţa Palatului Cotroceni, unde cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis.
Manifestanţii - care au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum Iohannis, demisia "Jos DNA, Poliţia politică", "Noi am votat, tu ne-ai dezbinat" - suflă în vuvuzele, huiduie şi scandează ”Demisia”, fiind a opta zi de proteste.
Sâmbătă seară, în faţa Palatului Cotroceni au protestat aproximativ 400 de persoane, manifestaţia încheindu-se cu intonarea imnului naţional.
Recordul de participanţi la manifestaţia de la Cotroceni a fost puţin peste 2.000. Marţi, o parte a manifestanţilor au venit la protest cu autocare şi microbuze înmatriculate în judeţul Dolj. Miercuri seară, preşedintele Klaus Iohannis a mers în mijlocul protestatarilor, încercând să aibă un dialog cu ei. "Suntem cu toţii români", le-a spus manifestanţilor preşedintele Klaus Iohannis, care a stat acolo timp de câteva minute. Oamenii l-au huiduit şi i-au reproşat că a dezbinat ţara, strigând "Demisia". Ulterior, Iohannis a scris pe Facebook că înţelege să îşi exercite mandatul de preşedinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opţiunile lor şi că este "absolut firesc să existe diferenţe de păreri", fiind dreptul fiecărui cetăţean să-şi exprime convingerile paşnic şi civilizat.
Şi în Piaţa Victoriei au început să se adune, la această oră, câteva zeci de oameni, în cea de a treisprezecea zi de proteste antiguvernamentale.
La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze "cel mai mare tricolor uman", potrivit anunţului postat de organizatori pe pagina de Facebook "Corupţia ucide". Manifestanţii au fost rugaţi să aducă o sursă de culoare - roşu, galben şi albastru - şi o lanternă. Organizatorii spun că vor distribui coli de hârtie în cele trei culori, care la ora 21.00 să fie luminate cu lanternele telefoanelor mobile. Conform postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, toate dosarele şi colile colorate ar urma să fie donate, săptămâna viitoare, unor şcoli şi grădiniţe aflate la marginea Bucureştiului.
Sâmbătă, în Piaţa Victoriei s-au adunat câteva mii de persoane, iar înaintea manifestaţiei aproximativ 30 de tineri au alergat în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcaţi în echipament sportiv, unii dintre ei purtând steaguri. Maratonul s-a încheiat după mai bine de şase ore, fiind dus la bun sfârşit de patru dintre tineri, care au parcurs un traseu de 42 de kilometri. Ei au alergat pe trotuar, pe bulevardul Aviatorilor, până la Aleea Modrogan şi înapoi, pe Kisellef, după care au înconjurat clădirea Guvernului. Participanţii la "maratonul democraţiei” au spus că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern şi că prin mişcare vor să înceapă "schimbarea României".
În cele 12 zile de proteste din Piaţa Victoriei, numărul record de manifestanţi a fost atins în urmă cu o săptămână, când peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.