Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate la ceremonia religioasă care are loc vineri, la Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei”, aceasta fiind oficiată de mai mulţi ierarhi din ţară şi din străinătate, în frunte cu Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Peste 200 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului, vineri, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei”, din apropierea localităţii Ion Corvin, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi.

La acest eveniment vor fi prezenţi şi peste 200 de jandarmi din Gruparea Mobilă “Tomis”, dar şi şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Ei vor acţiona în principal pentru protecţia participanţilor, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfăşurării ceremonialului religios, prevenirea şi combaterea oricăror fapte care aduc atingere normelor de convieţuire socială, au precizat reprezentanţii Grupării Mobile.

Dispozitivele de ordine vor fi formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, precum şi echipe de intervenţie mobile.

Conform scrierilor teologice şi istorice, Sfântul Apostol Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la patru kilometri de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa.

Potrivit tradiţiei, aici s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, fiind considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României.

În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sfântul Andrei să fie socotit ocrotitorul Dobrogei.

“Între 1998-2002 au fost executate lucrările de construcţie la biserica mare, o adevărată catedrală împodobită la exterior cu mozaicuri impresionante şi la interior pardosită cu marmură, iar în anul 2006, biserica a fost sfinţită de către IPS Teodosie Petrescu”, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei.

În acest lăcaş se păstrează o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, sfânta relicvă fiind adusă din Grecia.

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită “crucea Sfântului Andrei”. Moaştele sale au fost duse la Constantinopol în anul 350. În anul 850, împăratul Vasile I Macedoneanul a redat locuitorilor din Patras capul sfântului apostol. În urma celei de-a patra cruciade, moaştele Sfântului Andrei au ajuns la Amalfi, în Italia, apoi, în 1462, ele au fost duse la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat locuitorilor din Patras.
În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, 30 noiembrie a devenit sărbătoarea legală.

Sfântul Andrei este ocrotitorul României, al Rusiei, al Greciei şi al Scoţiei.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.